Arnhem en omstreken

Zó ben jij klaar voor de groene explosie in je tuin

Een eigen biologisch kruidentuintje.
Een eigen biologisch kruidentuintje. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is weer mei, de bomen en planten staan op springen. Binnen enkele dagen is er een groene explosie van blaadjes aan de bomen en is het tijd om de tuin weer in te gaan.
Je kan er dan voor kiezen om onkruid weg te halen en je tuin strak aan te harken, of je kan er voor kiezen een stenen terrasje weg te tillen en het groen de kans te geven.

Houd de tuin een beetje wild

Het is niet nodig om je tuin strak aangeharkt te hebben. Oude bladeren en dode planten zijn voedsel voor nieuwe planten. Kleine dieren en insecten vinden een schuilplek onder takjes en gevallen bladeren. Het is zelfs heel goed om in je tuin het tuinafval te verzamelen. Daar zullen allerlei insecten en dieren heel blij mee zijn. Als het verteerd is, kan het een prima voedingsbodem zijn voor nieuwe planten in je tuin. Vlinders hebben brandnetels nodig om vlinder te worden, dus haal niet alle brandnetels weg.

Maak een eigen kruiden tuintje

Het weer is zacht en de temperatuur zal niet makkelijk onder het vriespunt meer gaan, dus de ideale tijd om een kruidentuintje aan te leggen. Super leuk om even de tuin in te lopen om je eigen munt of oregano te plukken.
Het is even proberen maar rozemarijn, basilicum, tijm, salie, oregano of citroenmelisse zijn prima kruiden om zelf te laten groeien in plaats van steeds weer in de supermarkt te halen.

Help vlinders en bijen

Bijen zien de kleur paars beter dan ander kleuren. Ze zijn dol op de heide, maar volgens het EIS Kenniscentrum Insecten gaat het dit jaar niet zo goed met de heide. Wil je de bijen helpen en vindt je het daarbij leuk om ook vlinders naar je tuin te trekken, dan kun je paarse bloemen doen. Bijvoorbeeld de vlinderstruik (de Buddlea) of lavendel is heel geschikt en kleurrijk.