Arnhem en omstreken
Nieuwbouw Arnhem uitgesteld na protest

ARNHEM - De woningbouwplannen voor het grasveldje aan de Arnhemse Veerpolderstraat gaan terug naar de tekentafel. Wethouder Paul Smeulders heeft in gesprek met de omwonenden aangegeven serieus naar hun zorgen te gaan luisteren. De komende vier maanden wordt er gewerkt aan een gezamenlijk plan. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar plek voor voldoende groen en speelruimte voor de kinderen. Ook het aantal woningen is bespreekbaar.
En dat leidt tot tevredenheid bij de betrokkenen die met elkaar een petitie startten tegen de voorgenomen plannen op het speelveldje in hun buurt. De gemeente zou achterstandswijk Malburgen namelijk 'gewoon vol willen proppen'. De raadsvergadering waarin Smeulders werd bevraagd over de kwestie leidde bij hen nog vooral tot frustratie. Er werd toen zelfs gesproken over 'smerige politieke streken'.
Op een gras- en speelveld aan de Veerpolderstraat zouden 37 appartementen en 20 woningen voor dementerende ouderen komen. Dat kon volgens wethouder Paul Smeulders zonder dat de gemeenteraad daar een beslissing over hoeft te nemen. Zowel omwonenden als de naastgelegen school zijn bang voor de gevolgen als belangrijke speelruimte voor de kinderen verdwijnt in deze achterstandswijk. Ook muziekvereniging DWS moet weg en daar is nog geen andere plek voor.
Maar het gesprek van afgelopen week heeft een hele andere sfeer gebracht in de onderlinge verhoudingen. "Ze hebben naar onze zorgen geluisterd en willen die meenemen in hun plannen", ervaart initiatiefneemster van de petitie Marije Smit nu.
Volgens haar zal er in de gesprekken oog zijn voor alle belangen, waaronder een plek voor muziekvereniging DWS, spelen in het groen, wonen, verkeersveiligheid en ruimte voor de scouting. "Zelfs het voorgenomen aantal woningen is geen harde eis meer", ziet Smit. Het geeft haar een goed gevoel, al moet ze nog wel 'eerst zien dan geloven'.
'Niet iedereen zal tevreden zijn'
Smeulders geeft aan nu ook met eigen ogen te hebben gezien dat er weinig ruimte overblijft om te spelen en voor groen als je alles volbouwt. "Dat vind ik ook belangrijk." De wethouder hoopt nu in een gezamenlijk proces de zorgen van de inwoners die hij deels terecht noemt, weg te kunnen nemen. "Ik ga daar open in. Toch zal het nooit zo zijn dat iedereen voor honderd procent tevreden is", tempert hij de verwachtingen.
Dat de woningbouwplannen vertraging oplopen door de vier maanden die hij nu voor dit proces uittrekt, vindt Smeulders geen probleem. "Liever een plan dat dan ook op draagvlak kan rekenen. Het kan er op deze manier alleen maar beter van worden."
'Durven weer naar toekomst te kijken'
De voornemens klinken goed, vindt bestuurder Rico Kreijne van DWS die dit als een enorme draai van de gemeente ervaart. "Een beetje gek dus wel. En dat na 26 jaar knokken." Of het komt door de mediadruk, de petitie uit de wijk of omdat hun plannen 'stiekem gewoon beter waren', vindt Kreijne moeilijk te zeggen. "Even afwachten of de daad nu ook bij het woord gevoegd wordt natuurlijk."
"We durven in elk geval weer naar de toekomst te kijken", vult de voorzitter van de muziekvereniging Ben Schattenberg aan. Deze uitkomst is voor hem boven verwachting. Schattenberg is blij dat de wethouder kennelijk openstaat voor de 'redelijke argumenten' uit de buurt.