Rivierengebied

'Ik verwacht heel wat', laatste zoektocht naar Betuwse nazi-schat

Speciale apparatuur voor de zoektocht is aanwezig.
Speciale apparatuur voor de zoektocht is aanwezig. © Omroep Gelderland
OMMEREN - In de zoektocht naar de vermeende nazi-schat in Ommeren gaat de schop maandag nog eens goed de grond in, maar ook voor het laatst. De gemeente Buren heeft de Historische Kring Kesteren een vergunning gegeven voor graafwerk op twee plekken die zijn aangewezen door een historicus.
De mogelijke aanwezigheid van een nazi-schat in de bodem bij Ommeren maakte de tongen eerder al flink los. In januari werd bekend dat in het Nationaal Archief in Den Haag een schatkaart was opgedoken met daarin verwijzingen naar de schat. Het zou gaan om kostbaarheden die Duitse soldaten hadden meegenomen uit de Rotterdamsche Bank aan de Velperweg in Arnhem, om die vervolgens bij Ommeren te begraven.

Gelukszoekers op privéterrein

Het nieuws werd snel wereldnieuws en lokte gelukszoekers met metaaldetectors naar de Betuwse plaats. Zelfs op privéterrein werd gezocht naar de vermeende schat, tegen het zere been van inwoners. De politie deelde waarschuwingen uit en de gemeente stak snel een stokje voor het zoeken op eigen houtje.
De gemeente verleent echter éénmalig medewerking aan het onderzoek van maandag. Het eigenlijke graafwerk en de verslaglegging worden uitgevoerd door een gecertificeerd archeologisch bureau. Eventuele vondsten dienen voor onderzoek op de juiste manier te worden afgedragen aan een daarvoor aangewezen depot.

Eerst zien, dan geloven

Fruitteler Kees van Blijderveen is eigenaar van de grond waar nu gezocht wordt: "Nou ik verwacht heel wat. Er is heel veel over gesproken, dus het zou me verbazen als er helemaal niets zou zijn." Hij is benieuwd of er wat gevonden wordt, maar gespannen is hij dan ook weer niet echt: "Het geeft mij totaal geen spanning, want iets wat je niet weet, wat moet je daarvan vinden? Eerst zien en dan maken we er misschien wel een feestje van."
Alleen de aanwezige pers maakt hem een beetje nerveus. Naast Omroep Gelderland zijn onder meer ook de NOS en zelfs de New York Times aanwezig: "Daar word ik wel zenuwachtig van", lacht Van Blijderveen.

'Definitief afgesloten'

Als er niets wordt gevonden, dan wordt het verhaal van de nazi-schat definitief afgesloten, meldt een gemeentewoordvoerder. De gemeente neemt geen bijzondere maatregelen om publiek op afstand te houden. De politie en handhaving houden een oogje in het zeil.
De gemeente waarschuwde eerdere schatzoekers al voor oorlogsmunitie die nog in de Betuwse bodem zit. De kans bestaat dat er maandag tijdens het zoeken ook oorlogstuig opduikt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is al ingeseind en kan snel ter plaatse zijn als dat het geval is.