Gelderland

Circus verrast bewoners woonzorgcentrum Tiel

Balanceren met stoelen in het circus
Balanceren met stoelen in het circus © SRC | Carolien Krouwel
TIEL - Bewoners en verzorgers van woonzorgcentrum Walstede in Tiel konden zaterdag genieten van een circus dat speciaal voor hen was opgebouwd.
Esin Altun, welzijnsmedewerker op de locatie Walstede in Tiel, werd geattendeerd op het circus door een collega. “Door de bewoners een leuke activiteit aan te bieden, hebben ze iets waar ze naartoe kunnen leven”. De bewoners konden in coronatijd erg weinig. De quarantaineregels hebben veel teweeg gebracht. “Onze bewoners vinden dit geweldig, het is totaal anders. Bij woonzorgcentrum Walstede zijn er wel activiteiten, maar dit is echt voor iedereen bijzonder en buiten de comfortzone", vult collega Natascha van Empel haar aan.

Speciaal voor ouderen

Circus in de Zorg is een circus speciaal voor ouderen en helemaal afgestemd op deze doelgroep. Het circus speelt in op de belevingswereld van ouderen en mensen met dementie. Het circus werd 23 jaar geleden opgericht door Alex Sijm. Het circus op de huidige manier bestaat ongeveer 7 jaar. De tent staat altijd op loopafstand van de zorgorganisatie, vaak op een kleine ruimte.
Tekst gaat verder onder de video:
Circusdirecteur Francois Kaselowsky: “Omdat we vaak een kleine ruimte hebben om de tent neer te zetten, komen we met een kleine tent. In de tent kunnen 170 personen. Er is plaats voor ongeveer 30 rolstoelen en dan kunnen er 140 stoelen bij in de tent”. Op locatie werken 10 mensen die niet alleen de circusacts verzorgen, maar ook meehelpen om de tent op te bouwen en af te breken. Het circus geeft zo’n 240 voorstellingen per jaar.
Om het circus mogelijk te maken werd er een rommelmarkt georganiseerd. Er was financiële ondersteuning van de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en de Stichting Vrienden van Walstede