Gelderse Vallei
Björn verpulvert het wereldrecord geblinddoekt hardlopen

EDE - Meer dan 160 kilometer geblinddoekt hardlopen in 24 uur. Dat nieuwe wereldrecord vestigde Björn van Loon zondag op de atletiekbaan in Ede. Met de recordpoging vroeg hij aandacht voor het Bartiméus Fonds, dat zich inzet voor blinden en slechtzienden.
Het oude wereldrecord geblinddoekt hardlopen stond op 80 kilometer. Björn verdubbelde dit record zondagochtend naar 163,2 kilometer. Daarmee liep hij in 24 uur ruim vierhonderd rondjes over de atletiekbaan in Ede.
Kapot en gesloopt komt hij zondagochtend rond 09.00 uur over de finish. "Ik weet niet eens precies hoe ver ik ben gekomen", zegt Van Loon. "Het was echt vermoeiend, maar het besef dat ik het heb gehaald begint nu een beetje te komen."
De afgelopen 24 uur op de baan van atletiekvereniging Climax heeft Björn als intens beleefd. "De laatste drie uur begon ik echt in slaap te vallen en moest ik de blinddoek een paar keer afzetten", vertelt Van Loon. "Dan helpt het om in een felle lamp te kijken en wat cola te drinken."
Blind hardlopen
Veel steun en aanmoedigingen
Het was voor Björn hartverwarmend hoeveel mensen hem tijdens zijn recordpoging hebben gesteund. "Ik heb heel veel reacties gehad op social media, vrienden en zelfs mijn broer uit Oostenrijk heeft via een videocall wat rondjes meegelopen. Zelfs de politie kwam vanochtend nog even langs om mee te doen", vertelt Björn.
Ook op de baan was de steun voor Björn enorm. "Ik heb de hele tijd vier mensen gehad die mee renden en dat waren er in totaal zo'n vierhonderd. Het is bijna jammer dat het record alleen op mijn naam komt te staan", aldus Björn.
Dochtertje als inspiratie
De grote inspiratie voor deze recordpoging is zijn 6-jarige dochter Maja. Ze heeft de erfelijke aandoening Amaurosis congenita van Leber (LCA) en is al vanaf haar geboorte blind. "Zij is mijn inspiratie, maar ik heb het ook gedaan voor alle kinderen die slechtziend of blind zijn", zegt Van Loon.
Zondagochtend stond het bedrag dat Björn heeft opgehaald met zijn recordpoging op ruim 9.000 euro. "Daarmee kunnen sneller de juiste diagnoses worden gesteld, zodat kinderen vooruit worden geholpen. Dat gun ik iedereen", aldus Björn.