Gelderse Vallei

Dierenarts weet niet wat hij meemaakt: ‘Komt een bever bij de dokter’

Hoe de bever in de vijver is beland, is niet duidelijk.
Hoe de bever in de vijver is beland, is niet duidelijk. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Een bijzonder telefoontje kwam vrijdag binnen bij dierenambulance Gelderse Vallei; de vrijwilligers wisten niet wat ze hoorden. "Er zwemt al dagen een bever in onze vijver tussen de vissen en hij wil maar niet weg."
Dat zagen ze niet eerder, zegt Daniëlle Fränkel van de dierenambulance. In al die jaren op de ambulance maakte ze dit nog nooit mee. Het dier, dat behoort tot de beschermde diersoorten, werd door de bewoners zelf al gevangen, ook al mag dit eigenlijk niet. Met kooi en al haalde de ambulance het knaagdier vervolgens direct op.

Helemaal geen ervaring

"Voordat we de bever zomaar weer in de natuur konden uitzetten, moesten we eerst uitsluiten dat hij geen ziektes had en hij helemaal gezond was," vertelt Fränkel. "Daarom zijn we er eerst mee naar de dierenarts gereden. Bovendien hadden we helemaal geen ervaring met dit bijzondere dier, dus het was moeilijk te zeggen of hij normaal gedrag vertoonde."
Dierenarts Gert Wim Bakker krijgt de eer om het beestje, dat toch meer dan 17 kilo blijkt te wegen, te onderzoeken. "Ik heb wel even wat dingen moeten opzoeken over bevers hoor, want ik heb bijvoorbeeld de standaardtemperatuur van deze dieren niet zo paraat." Ook de weegschaal blijkt te klein. Dus tilt Bakker de bever de hondenweegschaal op.
Alle medewerkers uit de praktijk komen snel even om het hoekje gluren, want dit hebben ze nog nooit gezien. "Ik ben al 22 jaar dierenarts", vertelt Bakker. "Maar deze had ik nog nooit in de praktijk gehad."
Zien hoe dit afloopt? Bekijk de video!
Komt een bever bij de dokter