Rivierengebied

FNV beschuldigt uitzendbureau van intimidatie bij AH-staking: 'Stakers thuis opgezocht'

Stakers bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen.
Stakers bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Geldermalsen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Uitzendkrachten die al een week bij onder andere het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen staken, worden volgens vakbond FNV door hun uitzendbureau 'geïntimideerd en bedreigd'. Volgens een woordvoerder van het uitzendbureau klopt dit niet. Hij vindt de uitlatingen van het FNV 'kwalijk'.
"Uitzendkrachten worden in hun woning opgezocht", zegt de vakbond die de stakingen organiseert. "Hen wordt dan verteld dat ze alleen nog ingedeeld zullen worden op vervelende diensten en slecht betaald werk, tenzij ze stoppen met staken." Ook zouden de werknemers van de distributiecentra te horen krijgen dat FNV helemaal niet echt opkomt voor betere arbeidsvoorwaarden. In het ergste geval zou het uitzendbureau zelfs dreigen met ontslag.

Alles uit de kast gehaald

Eén van de uitzendkrachten vertelt volgens de FNV: "Ze halen alles uit de kast om er voor te zorgen dat wij niet meedoen aan de staking. Maar ik laat me niet gek maken. Ik zie ook om me heen dat andere uitzendkrachten bij Albert Heijn alleen maar bozer worden. Steeds meer mensen willen meedoen aan de stakingen. Wij hebben daar gewoon recht op."
Al sinds de eerste stakingsdag stromen klachten binnen dat uitzendkrachten onder druk zouden worden gezet om niet te staken en door te werken. Vandaag zou volgens de vakbond een gesprek plaatsvinden tussen uitzendbureau Otto Work Force en FNV. Dit gesprek zou gaan over andere problemen en misstanden. "Maar toen het uitzendbureau gevraagd werd ook de intimidatiepraktijken te bespreken, waren ze daar nu niet toe bereid", zo laat de vakbond weten.
FNV vindt de situatie 'volstrekt onacceptabel'. Volgens de vakbond geldt het stakingsrecht ook voor uitzendkrachten. "Wij hebben dit eerder meegemaakt en eisen dan ook dat Albert Heijn hier keihard tegen optreedt." Ook wil de vakbond dat de Arbeidsinspectie de misstanden onderzoekt.

Reactie uitzendbureau: 'Kwalijk'

Frank van Gool van OTTO Work Force is woedend over de beschuldigingen door de FNV. "Wij doen er alles aan om het naar onze medewerkers zo netjes mogelijk te regelen. Wij informeren ze doorlopend over hun rechten en plichten. Onze uitzendkrachten weten heel goed dat staken een recht is en dat er geen negatieve consequenties aan zitten voor ze. Ook onze leidinggevenden op de werkvloer hebben hele duidelijke instructies over hoe hiermee om te gaan."
"Als we horen dat hier fouten gemaakt worden zoeken we dit meteen uit en grijpen we in", stelt Van Gool. "En de druk is zo groot op onze mensen dat er best ergens een keer iets fout kan gaan, helaas. Ondanks dat we er alles aan doen om dit te voorkomen. Maar de voorbeelden die de FNV noemt bleken bij navraag heel anders te zitten of het ging om een ander uitzendbureau. Zeer kwalijk dit." Hij heeft de FNV laten weten dat hij maandag beschikbaar is voor persoonlijk overleg.
De vakbond en werkgever zitten in een cao-conflict waardoor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn sinds zondag het werk neerlegden. De FNV eist dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met 14,3 procent, plus 100 euro bruto per maand. De vakbond wil ook dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Albert Heijn wilde niet verder gaan dan 6 procent. Ook is er een conflict over de toeslagen voor werken in het weekend. De werknemers willen dat de toeslagen blijven zoals ze zijn.