Rijk van Nijmegen

Dit gebeurde er nadat concert in Nijmegen moest stoppen

Wies tijdens intiem concert in Brebl.
Wies tijdens intiem concert in Brebl. © Gea de Groot
NIJMEGEN - "De artiesten wilden toch nog optreden. Dus zijn we bliksemsnel op zoek gegaan naar een plek waar dat kon. En die vonden we in podium Brebl. De honderd aanwezigen daar hebben een heel bijzonder concert gehad."
Het was een bizarre dag voor de crew van het Oranjepop festival in Nijmegen. "Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt", aldus Koos Hornman van Doornroosje, de organisator van Oranjepop. Het festival moest op Koningsdag afgezegd worden, omdat er problemen waren met de stroomvoorziening.

Grote schade aan apparatuur

"Gisteren wisten we nog niet wat de oorzaak was van de stroomstoring, ook niet of de fout binnen onze eigen netwerk zat of in de stroomtoevoer van buiten." Toen duidelijk werd de problemen niet opgelost konden worden is het festival stilgelegd. "We organiseren veel festivals en evenementen, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt."
Inmiddels is bekend dat de storing is ontstaan door een zogenoemde zwevende nul. Daardoor kon het gebeuren dat een veel te hoge spanning op de gevoelige geluidsapperatuur is gekomen. Daardoor is onherstelbare schade ontstaan aan de apparatuur.

Intiem concert

Het in allerijl georganiseerde alternatieve concert is bijzonder geweest. De ongeveer honderd aanwezigen hebben een intiem concert meegemaakt in cultureel centrum Brebl. De bands Bumble B Boy, Wies, Personal Trainer en Fat Dog wilden niet naar huis, maar hebben op de alternatieve locatie een optreden gegeven.

Bevrijdingsfestival gaat gewoon door

Doornroosje komt nog terug op de vraag of bezoekers het geld voor hun gekochte kaartje terugkrijgen: "We kijken altijd vanuit het oogpunt van de bezoeker, dus bezoekers horen daar nog van."
Op Bevrijdingsdag staat op dezelfde locatie in het Hunnerpark het Bevrijdingsconcert gepland. "We hebben een paar dagen om de problemen te achterhalen en op te lossen", aldus Hornman. "Dus dat gaat gewoon door."
Personal Trainer tijdens intiem concert in Brebl
Personal Trainer tijdens intiem concert in Brebl © Gea de Groot