Rivierengebied

Politie tevreden over Luilakken: 'Volgend jaar mag het zo weer'

Luilakken bij Ochten
Luilakken bij Ochten © Omroep Gelderland
OPHEUSDEN - Ze lagen onder een vergrootglas, de stoet brommers bij het Luilakken in de gemeente Neder-Betuwe. Maar de tocht in alle vroegte op Koningsdag verliep ordentelijk.
Vorig jaar reden er auto's mee zonder uitlaat en met vlammenwerpers en complete rookmachines, gemonteerd bovenop de motorkap. Dat was bij deze editie verboden. "Nu dus alleen met brommers en scooters, zonder uitlaat. Dat is toegestaan", weet organisator Bauwe Franken. "Maar gigantisch jammer dat de auto's niet meer mogen."

Zestig brommers

De stoet startte om 05.00 uur in Opheusden en reed via Dodewaard, Echteld en Ochten naar eindbestemming Kesteren. In totaal zo'n vijftig kilometer. Zo'n zestig brommers deden mee aan deze editie van het Luilakken.
Luilakken met louter brommers
Luilakken met louter brommers © Omroep Gelderland
De politie is tevreden over het verloop van de tocht. "We hebben geen gekke dingen gezien", zegt Jeroen de Groot van de politie. "De stoet leek goed georganiseerd en bleef mooi bij elkaar. Het is echt minimaal wat we hebben moeten doen."

Geen kat-en muis spelletje

Want niet alle deelnemers hielden zich aan de regels. "We hebben een quat uit de stoet gehaald. En verder was er een brommer zonder kenteken. En enkelingen waren los aan het luilakken. Die reden ook zonder verlichting of zonder kenteken en gingen ervan door, de boomgaarden in. We hadden geen zin in een kat-en muis spelletje."
Luilakken zonder auto's
De organisatie ziet graag de auto's volgend jaar weer terugkeren bij het Luilakken. "Het verloopt goed", constateert Bauwe Franken. Ik had nu toch ook auto's verwacht, maar er is goed gehoor gegeven aan de oproep. En als er toch auto's waren, had de politie die er wel uitgehaald."

Volgend jaar geen auto's

De organisatie wil met de gemeente om tafel om na het goede verloop van deze editie te pleiten voor de terugkeer van auto's bij het luilakken volgend jaar. Maar de politie veegt dat bij voorbaat al van tafel. "Nee, dat is niet aan de orde. Maar zoals het dit keer is verlopen, mag het volgend jaar zeker weer."