Liemers / Arnhem en omstreken

Dit is het verhaal van de goudgele bloemen langs de weg

Deze bloemen zie je nu overal langs snelwegen.
Deze bloemen zie je nu overal langs snelwegen. © Omroep Gelderland
DUIVEN - In de bermen van veel (snel)wegen is op dit moment een overvloed aan goudgele bloemen te zien. Onder meer in Zuid-Europa wordt olie gemaakt van de zaden van deze plant. Hier zorgen de planten vooral voor vrolijk ogende, kleurrijke bermen. Insecten zijn er gek op, maar de bloemenzee is niet per se goed nieuws voor ze.
Raapzaad doet het goed in een voedselrijke bodem waarin regelmatig wordt gerommeld, vertelt plantendeskundige Baudewijn Odé van natuurorganisatie FLORON op Radio Gelderland. Dat verklaart waarom deze planten in grote aantallen langs wegen en waterkanten voorkomen. Daar wordt nog weleens een nieuwe kabel gelegd en her en der belandt soms een voertuig in de berm.

Teveel hetzelfde

Ook de manier waarop veel bermen worden gemaaid, werkt de toename van raapzaad in de hand. Op veel plaatsen wordt de vegetatie gehakseld en blijven de plantenresten langs de kant van de weg liggen. Daardoor neemt de voedselrijkdom in de bodem toe.
Als het maaisel wel wordt afgevoerd, zal raapzaad geleidelijk aan verdwijnen. De Vlinderstichting is hier voorstander van, omdat dat uiteindelijk zorgt voor een grotere variatie aan bloemen en planten in bermen. Die variatie is belangrijk voor vlinders en veel andere insecten, omdat deze dieren zich vaak gespecialiseerd hebben in specifieke plantensoorten.

Warmere zomers

Uit gegevens van FLORON blijkt dat raapzaad sinds 1985 sterk is toegenomen in ons land. Ook de laatste jaren verschijnt de plant is steeds meer plekken. De steeds warmere zomers zouden hiervan een oorzaak kunnen zijn. Door langdurige droogte sterven grassen af. De open plekken die hierdoor ontstaan worden vaak ingenomen door raapzaad.
De goudgele bloemenzee in de bermen is nog maximaal enkele weken te zien, aldus Odé.