Achterhoek / Liemers

Laura kreeg een kus van prins Friso

Laura Engel werd door een prins gekust.
Laura Engel werd door een prins gekust. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het klinkt als een sprookje en dat was het ook voor Laura Engel. In 1998 werd zij een heuse prinses. Dat gebeurde tijdens de viering van Koninginnedag in Doesburg. De droom voor elk elfjarig meisje. Of toch niet helemaal?
In haar kleurrijke huiskamer in Lent kijkt de inmiddels 36-jarige Laura Engel met plezier en ietwat verbazing terug op de gebeurtenissen van toen. Plezier omdat het toch wel heel bijzonder was, en verbazing dat er nog steeds aandacht voor is. Laura Engel vertelt: "Ik was in 1998 elf jaar oud en in die tijd bezeten van dans en theater. En ik zat dus bij Maskerette, toen een hele goede theatergroep in Doesburg."
Doesburg had samen met Zutphen de grote eer Koninginnedag te vieren in dat jaar en stapte af van het traditionele programma met koekhappen en zaklopen. Er kwam een uniek programma met straattheater van de groep Maskerette onder leiding van Theo Soontiëns. Die schreef en componeerde samen met Mien Stam een eigen sprookje met de titel 'Hoe wordt een mens een prins'. Het theaterstuk werd gespeeld door honderden kinderen in de straten van Doesburg.

Prins kust 'prinses' wakker

Een bijzondere rol in dit doorlopende sprookjesverhaal, was er voor de elfjarige Laura, maar daar was ze toen helemaal niet blij mee: "Nee ik vind het echt stom, ik moest namelijk de slapende prinses spelen, ik denk omdat ik diegene was met lange prinsessenharen. Maar ik wilde veel liever zingen en dansen, daarvoor zat ik bij Maskerette."
Dus lag de kleine Laura met blote voeten én een prinsessenjurk in een plexiglazen kistje op straat. In het sprookjesverhaal wordt er aan het einde een echte prins gezocht om de slapende prinses wakker te kussen. Dat doet uiteindelijk prins Johan Friso. "Ik heb dat niet gezien want ik lag natuurlijk met mijn ogen dicht. En die kus, ha, ha, ja die kwam ergens tussen mijn neus en mond terecht. Het zou tegenwoordig trouwens helemaal niet meer kunnen, denk ik. Een volwassen prins die een meisje van elf kust. Dat zie ik nu niet meer gebeuren."

Kus is een bijzondere herinnering

Inmiddels is Laura Engel 36 jaar en is ze van Doesburg naar Lent verhuisd. Af en toe denkt ze nog weleens terug aan die tijd van toen. "Ja ik kreeg daarna zoveel aandacht, kwam in de krant en op televisie. En ik vond dat ook soms best lastig. Ik had voor mijn gevoel niks gedaan, terwijl al die andere kinderen hadden gespeeld en gedanst. Terwijl ik daar maar lag." De beelden kwamen ook weer terug toen prins Friso na een ski-ongeluk in coma raakte, hij overleed aan de gevolgen daarvan in 2013.
Engel is niet verder gegaan in het theater. "Nee, ik ben uiteindelijk docente Nederlands geworden aan het SSGN in Nijmegen, de leukste school van Nijmegen. En Koningsdag vier ik nog steeds wel een beetje, maar dit jaar niet want dan ben ik met vakantie. Maar elk jaar denk ik natuurlijk nog wel even terug aan de kus in Doesburg, dat is toch wel een bijzondere herinnering."
Kijk hier hoe Laura Engel terugkijkt op de kus van prins Friso:
Laura kijkt terug op hoe Prins Friso haar wakker kuste.