Liemers

Drie jaar cel om vuurwerkexplosie na scooterconflict

De brand in november vorig jaar
De brand in november vorig jaar © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
'S-HEERENBERG - Een 32-jarige man is tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij vorig jaar zwaar vuurwerk liet ontploffen voor een huis in 's-Heerenberg. De woning brandde voor een groot deel af en een kat overleefde de brand niet.
Dat gebeurde in de nacht van 2 op 3 november 2022. De man wilde wraak nemen op de bewoner van een huis aan de Schoolstraat. De twee hadden een conflict over de scooter van een vriendin. De 32-jarige man stak daarom midden in de nacht een vuurwerkbom af voor de deur van het slachtoffer. De bewoner was op dat moment niet thuis. De brandweer kon één kat uit het huis redden. Voor de andere kat kwam hulp te laat.
Het huis was na de brand niet meer bewoonbaar. De woning moest uiteindelijk gesloopt worden. De rechtbank rekent het de man aan dat hij vanwege een conflict over een scooter een aanslag pleegde. "Hij had daarbij geen oog voor de grote gevolgen van zijn handelen voor anderen", aldus de rechter.

Ook drugsdelict

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar geëist, maar de rechtbank vindt drie jaar passend vanwege de ernst van het delict. De reclassering ziet een patroon van steeds ernstigere delicten en weet niet goed meer hoe ze de man op het rechte pad kunnen brengen. De man vindt zelf dat hij geen hulp nodig heeft.
De man zat al in een proeftijd vanwege een drugsdelict. Omdat hij opnieuw de fout inging, moet hij twee maanden extra gevangenisstraf uitzitten.