Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Plan Railterminal niet afgeschoten, maar provincie moet wel aan de slag

Een impressie van de Railterminal Gelderland.
Een impressie van de Railterminal Gelderland. © Railterminal Gelderland
ARNHEM - De Raad van State heeft de provincie Gelderland een halfjaar de tijd gegeven om fouten in de plannen voor de Railterminal bij buurtschap Reeth aan te passen. Maar het plan is niet afgeschoten.
De Railterminal is een overslagplaats voor vrachtverkeer, containers moeten daar worden overgestapeld op de trein. Dit gebeurt van de A15 op de Betuweroute. Omwonenden zijn tegen de plannen. Ze maken zich zorgen om geluidsoverlast, verkeersoverlast en de toename van de stikstofuitstoot.

Provincie moet plannen aanpassen

Maar de Raad van State gaf niet veel sjoege om het plan af te schieten. Wel moeten er een aantal zaken beter worden onderbouwd of worden aangepast. Zo moet er een maximum komen op het aantal vrachtwagens dat per dag van en naar de Railterminal rijdt en moet de provincie in de regels opnemen dat er duurzamere locomotieven worden gebruikt. Dan moet er minder stikstof de lucht ingaan.
Daarnaast wil de hoogste bestuursrechter dat de provincie bij drie woningen extra onderzoek doet naar de geluidsoverlast en eventueel maatregelen neemt. Zoals het verbeteren van de gevel.
Als dat niet lukt, moet het plan worden aangepast. Met de Railterminal is ruim 65 miljoen euro gemoeid. Voor het plan zoekt de provincie een uitbater, bedrijven kunnen zich via een procedure inschrijven.