Rivierengebied

Wilma luncht met de Koning: 'Hoop dat ze een hond opvangen'

Wilma de Joode met haar honden.
Wilma de Joode met haar honden. © NOS
HERWIJNEN - Honderd Nederlanders lunchen vandaag met Koning Willem-Alexander op Huis ten Bosch. Het gaat om mensen die zich inzetten voor anderen. Wilma de Joode uit Herwijnen is een van hen.
Wilma zorgt ervoor dat mensen met weinig geld toch met hun huisdier naar de dierenarts kunnen. Ook helpt ze hen als het nodig is aan dierenvoer met haar stichting Sterk voor Dieren. "Ik krijg vijf, zes aanvragen per dag", vertelt zij aan de NOS.

'Tof dat mensen me aangemeld hebben'

"Superleuk dat ik uitgenodigd ben voor de lunch met de Koning. Ik vind het vooral erg tof dat mensen de moeite hebben genomen om mij aan te melden. En dat ik dan gekozen ben uit 9000 aanmeldingen", vervolgt Wilma. "Ik verwacht heel veel leuke mensen, omdat het mensen zijn die zich vrijwillig ergens voor inzetten en allemaal iets te vertellen hebben. Ik denk dat het een boeiende lunch wordt."
"Het zou leuk zijn als de Koning en Koningin een gastgezin zouden worden om een hond op te vangen", lacht ze. "Of willen doneren."

'Nood echt heel hoog'

Want haar stichting kan altijd donaties gebruiken. "De nood is echt heel hoog. De mensen wachten veel te lang om hulp te vragen. Als ze het veel eerder zouden doen, zou het dier minder lijden. En zijn de kosten minder hoog."
Wilma steekt veel tijd in haar stichting: "Soms kom ik thuis van mijn werk en dan heb ik zes, zeven voicemailberichten en mails. Dan ga ik bellen en krijg je soms nog noodgevallen tussendoor."