Arnhem en omstreken

BBB 'vol enthousiasme' over coalitie, PvdA teleurgesteld

Rik Loeters van de BBB wordt vrolijk van de coalitie.
Rik Loeters van de BBB wordt vrolijk van de coalitie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Nee, het is niet een gedroomde coalitie voor de BBB. “Maar wel eentje die we met z’n vijven als gewenste coalitie zien en daar gaan we vol enthousiasme mee aan de slag. Het echte werk gaat nu beginnen”, zegt BBB-fractievoorzitter Rik Loeters.
Volgens verkenner Ank Bijleveld moeten in Gelderland BBB, CDA, VVD, ChristenUnie en de SGP gaan onderhandelen voor een coalitie. Vijf partijen met samen 30 zetels, een ruime meerderheid.
De andere optie, met de PvdA en GroenLinks, viel af. Die partijen hielden aan elkaar vast en waren samen bij Bijleveld om over de formatie te praten. Maar de BBB had in een eerdere ronde al aangegeven dat ze samenwerken met GroenLinks inhoudelijk moeilijk vinden.

'Natuurlijk ben ik teleurgesteld'

“Ja, natuurlijk ben ik teleurgesteld”, reageert PvdA’er Kerris. “De verkiezingsuitslag laat een groot BBB zien, een sterke rechtervleugel en een sterke linkervleugel en wij vinden dat alle vleugels vertegenwoordigd hadden moeten zijn. Deze partijen vertegenwoordigen vooral de BBB als grote winnaar en de rechterflank. De linkerflank – of de progressieve flank – ontbreekt en dat vinden wij jammer.”
Kerris had liever een brede coalitie gezien, iets waar Loeters het de afgelopen tijd ook regelmatig over had. Deze voorkeurscoalitie drijft vooral op rechts. “Nou ja, als je naar de verkiezingsprogramma’s kijkt, ook die van ons, dan zitten daar linksere zaken in. Samen vormen wij een ruime meerderheid en daar moet ook naar gekeken worden. De kiezer heeft wel gesproken.”
De PvdA had er ook voor kunnen kiezen om de gesprekken zonder GroenLinks te voeren. “De kiezer heeft duidelijk gesproken, wij hebben allebei vijf zetels en vormen een sterk links blok. Wij willen graag samen optrekken om tot een goed programma te komen”, reageert Kerris.
Maar voor het coalitieakkoord is dat eerst aan de andere partijen. Wanneer ze klaar zijn, durft Loeters niet te zeggen. “Morgenvroeg zou het mooiste zijn, maar we weten allemaal dat dat niet gaat gebeuren. Ik heb vertrouwen in de formateur en in ons vijven dat we daar met gezwinde spoed mee aan de slag gaan, maar we weten niet hoe lang het gaat duren.”