Gelderse Vallei

Onderzoekers willen hulp van paardenhouders: 'Tel de planten'

Ariën Arends kijkt als paardenbezitter ook naar de natuur.
Ariën Arends kijkt als paardenbezitter ook naar de natuur.
KOOTWIJKERBROEK - Van heg tot boom tot bloemenborder: de Hogeschool van Hall Larenstein hoopt dat paardenbezitters tellen wat er rond de paardenstallen en de bak te vinden is aan groen. "We roepen ruiters op in de huid te kruipen van een onderzoeker", vertelt lector Inga Wolframm van de hogeschool.
"Wat er geteld is kan via een enquête worden doorgegeven", aldus Wolframm. Via deze link kunnen paardenbezitters met stallen bij huis zelf meedoen aan het burgerwetenschapsproject.
Het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit is één van de speerpunten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Om dat doel te bereiken is het volgens Wolframm handig om te weten hoe het nu gesteld is met de biodiversiteit, ook rond paardenhouderijen en bij paardenbezitters.
Met de informatie hoopt de hogeschool meer te weten te komen over biodiversiteit rond paardenstallen. Daarna wordt gekeken of er meer groen bij kan. "Er zijn naar schatting 81.000 plekken met paarden in Nederland" vertelt Wolframm. Ze hoopt op grote belangstelling voor het onderzoek.
Paardenbezitters oproep om zelf onderzoek te doen

Tulpen en een heg

Het vermoeden is dat paardenhouders bijdragen aan de biodiversiteit, maar echt uitgezocht is dat nooit. Daar gaat nu dus verandering in komen. Dinsdag is het onderzoeksprogramma gelanceerd in Kootwijkerbroek.
Ook Arien Arends van Human&Horse Academy doet mee. "Een heg en een border met tulpen hebben we sowieso staan," laat Arends zien. "En dat trekt insecten aan. We zijn ook bezig met meer plannen om hier nog meer aan te planten."
Het project wordt mede ondersteund door de provincie Gelderland. Iedereen met een paard kan zich voor het burgerwetenschapsproject aanmelden. Ruiters die paarden thuis hebben staan kunnen bijvoorbeeld doorgeven hoeveel rommelhoeken, heggen of nestkasten ze in het buitenverblijf van het paard hebben staan. De landschapselementen worden allemaal verzameld om de mate aan bijdrage voor de biodiversiteit te bepalen.
Het onderzoek is een samenwerking met Stichting Part-Ner Certificering Natuurbeheer, Federatie Paardrijden Gehandicapten en EquInnoLab. Dat laatste is een internationaal trainings-, opleidings- en onderzoekscentrum gericht op de paardensport. "Hoe meer paardenbezitters meedoen met het tellen van het groen hoe duidelijker het totaalplaatje straks wordt. Dus ik hoop dat veel mensen mee doen" lacht Wolframm.