Rijk van Nijmegen

Hulpdiensten oefenen aanvaring tanker en duwboot op de Waal

De oefening van de hulpdiensten.
De oefening van de hulpdiensten. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Vanochtend was er in de Waal bij Beuningen een aanvaring tussen een tanker en een duwboot. Daarbij ontstond er brand in de machinekamer van de duwboot. Niemand raakte echt gewond, want het ging om een calamiteitenoefening van de hulpdiensten in samenwerking met rederij HGK uit Druten.
De oefening maakt onderdeel uit van een safety-week die de rederij houdt. De blusboten uit zowel Nijmegen als Tiel moesten uitrukken voor de oefening. Daarnaast doen ook politie, brandweer en Rijkswaterstaat mee. "Het gaat in de oefening vooral om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten en de rederij", zegt Joost van de Klok van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Kijk hoe de oefeningen worden uitgevoerd:
Blusboten, brandweer en politie doen calamiteitenoefening
Twee blusboten
Om dat zo echt mogelijk te maken, weten de hulpdiensten niet waar ze mee te maken gaan krijgen. In de oefening is brand uitgebroken in de machinekamer van de duwboot waarbij een slachtoffer is gevallen en op de tanker is ook een lotusslachtoffer. Van de Klok: "Dat alle twee de blusboten ingezet worden, is vooral interessant, want dat doen we bijna nooit. Aanvaringen maken we natuurlijk weleens mee, maar brand in een machinekamer komt eigenlijk bijna nooit voor. Meestal wordt dat door de veiligheidsinstallatie op zo'n boot zelf geblust, maar we oefenen nu dat dat niet lukt. Je moet op alles voorbereid zijn."
De Waal is een van de belangrijkste transportaders door Nederland naar het Duitse Ruhrgebied. Van de Klok: "Er worden allerlei stoffen vervoerd door de schepen die daar varen. En dus is het belangrijk om regelmatig te oefenen op verschillende scenario's"