Arnhem en omstreken

Provincie krijgt miljoenen maar niet uitgegeven

Er blijft veel geld liggen.
Er blijft veel geld liggen. © Pixabay
Een flinke begroting en torenhoge ambities, en toch lukt het de provincie Gelderland niet om al het geld uit te geven. Vorig jaar ging het om bijna 70 miljoen euro. "We moeten oppassen dat we niet te grote ambities neerzetten", reageert de verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink.
Elk huishouden zou blij zijn als er in een jaar minder geld wordt uitgegeven dan verwacht, maar dat is bij de provincie net anders. "Met de plannen wek je verwachtingen bij inwoners en het is een teleurstelling als het dan niet lukt. Het doet afbreuk aan het vertrouwen in de politiek. Zo van zie je wel, het wordt toch niet waargemaakt", vindt Markink.
Ook de accountant van de provincie vindt dat er meer aandacht moet zijn of de plannen wel haalbaar zijn.

'Te complex en personeelstekorten'

Dat het geld niet is uitgegeven komt volgens de provincie door allerlei redenen: projecten zijn te complex, het duurt langer voordat het van de grond komt of er zijn personeelstekorten.
Ook onzekerheden over beleid zorgen voor een rem op de uitgaven. Zo zijn boeren volgens de provincie terughoudend met stallen die de stikstofuitstoot moeten terugdringen. Door onzekerheid over het beleid durven agrariërs en de bouwers van de stallen het niet aan. Gevolg: het subsidiepotje raakt niet leeg en er is ruim twee miljoen euro over.
Maar dat de provincie het geld niet volledig uitgeeft is niet iets eenmaligs, het gebeurt bijna elk jaar. "We hebben met enorm lange procedures te maken, dat is ook geen nieuws. Dat is soms juridisch en soms omdat je inwoners heel nauw wil betrekken. Dit zie je ook bij andere overheden", concludeert Markink. "Maar we moeten daar echt meer rekening mee gaan houden."

Geld van het Rijk, ook voor personeel?

En de komende jaren komt er veel op de provincie af. Neem alleen al de stikstofcrisis: de provincies moeten veel gaan uitvoeren en daar krijgen ze geld voor van het Rijk.
Dan is het wel van belang dat het ook lukt om de plannen te realiseren. Daar zo maar meer personeel voor aannemen, dat gaat niet. "Want het gaat om eenmalig geld", legt Markink uit. "Dat personeel moet je dan inhuren. Het is echt volstrekt ondenkbaar dat we dit met het huidige personeel kunnen uitvoeren."
De provincie wil dat een deel van het geld voor het oplossen van de stikstofcrisis ingezet kan worden voor personeel om de doelen te halen. "Daarvoor zijn we ook in onderhandeling met het Rijk."