Rivierengebied

Lege schappen dreigen in Gelderse AH door staking

Staking bij het Albert Heijn distributiecentrum in Geldermalsen.
Staking bij het Albert Heijn distributiecentrum in Geldermalsen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Houdbare producten zoals shampoo en wasmiddelen, dat zijn producten die waarschijnlijk als eerste opraken in de Gelderse Albert Heijn. Vandaag staken twee van de zes distributiecentra van de supermarktketen. Het gaat om de centra in Geldermalsen en Zwolle.
Vanuit Geldermalsen worden vooral de houdbare producten verspreid en omdat er maar een derde van de normale voorraad is uitgeleverd kan het zomaar zijn dat er lege schappen ontstaan. Verse producten komen uit andere centra en daar wordt vandaag nog gewoon gewerkt.

Hoger loon

Inzet van de acties is een hogere loonsverhoging om de impact van de hoge inflatie voor het personeel te compenseren. FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen wil dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met ruim 14 procent. Maar Albert Heijn heeft een loonsverhoging van 8 procent (6 procent nu en 2 procent vanaf januari) voorgesteld. "We waren bereid om onze eis nog te laten zakken tot 10 procent", zegt Sewbaks. "Maar Albert Heijn voert ook nog andere verslechteringen door. Zo gaat de zondagstoeslag voor nieuwe medewerkers omlaag."
Zij kunnen in hun eigen supermarkt vaak de boodschappen zelf niet betalen
In de zes distributiecentra van Albert Heijn werken volgens de keten ongeveer 6000 mensen, van wie circa de helft op uitzendbasis.

Record winst

De onderhandelingen komen na een jaar waarin het moederbedrijf van het supermarktconcern Ahold Delhaize een recordwinst van 2,5 miljard euro geboekt heeft. De hoogste nettowinst bij in zeker tien jaar tijd. Volgens de FNV bestuurder gaat veel geld naar de aandeelhouders, maar wordt het tijd dat er ook geld gaat naar mensen die het werk daadwerkelijk doen. "Zij kunnen in hun eigen supermarkt vaak de boodschappen zelf niet betalen."