Noord-Veluwe

Michelinsterren zijn bekend, krijgt deze kok er binnen een jaar één?

Michelin maakt maandag de sterren voor restaurants bekend.
Michelin maakt maandag de sterren voor restaurants bekend. © Vlad Chețan - Pexels
HARDERWIJK - Het is weer die dag dat chef-koks gespannen lopen te ijsberen en afwachten tot het verlossende woord daar is. Komt er een ster bij, gaat er één af of zijn het er misschien wel twee dit jaar? In Amsterdam worden vanmiddag in het DeLaMar Theater de Michelinsterren voor de beste restaurants in Nederland bekendgemaakt. Ook in Gelderland stijgt de spanning.
Hoewel hij pas sinds juli vorig jaar open is wordt de pas 30-jarige Yornie van Dijk, chef-kok en eigenaar van restaurant Basiliek in Harderwijk, nu al genoemd op verschillende lijstjes. Hij nam het stokje over van Rik Jansma, die jarenlang steevast een ster wist binnen te slepen voor Basiliek. Maar als de chef-kok vertrekt, verdwijnt ook de ster. Zo zijn de regels.
Update: Inmiddels weten we dat Van Dijk inderdaad een ster gekregen heeft.
"Dat vond ik wel fijn", zegt nieuwbakken ondernemer Yornie daar nu over. "Dan heb je de tijd om alles eigen te maken, je eigen ding te doen en zelf iets moois neer te zetten."

Fijnproevers

Toch durft hij nog niet te hopen op een ster. "Hopen is voor zeemansvrouwen toch? Nee, wij zijn nu driekwart jaar open, dat zou heel snel zijn, maar ons voornaamste doel is nu een gezonde zaak hebben. We willen dat de gasten blij zijn, dat ik blij ben en dat het personeel blij en tevreden is."
Van Dijk kiest voor bescheidenheid, maar met een topnotering in 'De Lekker' en 15 punten in de Gault Millau weten de fijnproevers zijn werk nu al te waarderen.

Aanstormend talent

Daarbij werd hij ook nog uitgeroepen tot New Chef on the Block 2023, voor aanstormend talent in de gastronomie. "Tuurlijk die ster is een droom, maar nu nog niet het voornaamste doel. Later durf ik dat wel uit te spreken, maar als je net begonnen bent past bescheidenheid."
Hij kreeg overigens wel een uitnodiging om erbij te zijn in Amsterdam. "Daar kijk ik enorm naar uit. Er gaan veel verschuivingen plaatsvinden. Veel chefs zijn gestopt en nieuwe zaken zijn gestart. Er gaat wel wat gebeuren."
Zeker na de coronaperiode is het runnen van een restaurant niet meer vanzelfsprekend. "Ik ben wel gewaarschuwd. Het is een groot risico, maar je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad."