Rijk van Nijmegen

Anno (11) wil een kameleon: ‘Hij knuffelt mij ook!’

Anno (11) wil graag een kameleon kopen.
Anno (11) wil graag een kameleon kopen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wie zondag de Jan Massinkhal in Nijmegen betrad, moest wel een beetje lef hebben. Dieren als wurgslangen, schorpioenen en vogelspinnen kropen er rond. Dat weerhield kinderen als Anno (11) er niet van om ‘Nijmegen Rexpo’ te bezoeken. De reptielenbeurs is populair en trekt een steeds jonger publiek.
Hij was op slag verliefd. Tussen de afgesloten bakken met slangen valt Anno’s oog op een kameleon. De scholier heeft geluk: hij mag het dier, met zijn fel groen-blauwe kleur, even vasthouden. “Hij vindt me aardig. Hij knuffelt mij ook”, lacht de Nijmeegse jongen liefdevol.
Tussen de ruim 1200 bezoekers vergapen meer kinderen zich aan de kleurrijke reptielen. “Het wordt steeds vaker als een uitje gezien. Meer als vroeger”, weet organisator Shane Spaan, die uitlegt dat de reptielenbeurs nog wel de focus op hobbyisten heeft. “Voor gezinnen opent zich een nieuwe wereld als ze naar binnen stappen.”
Reptielenbeurs in Nijmegen

Reptielen makkelijk te verzorgen

Het blijft niet bij kijken. Standhouder en slangenverkoper Josua Hannink ziet steeds meer jonge gezinnen overgaan tot kopen. “Je kunt er niet allergisch voor zijn omdat ze geen haar hebben. En reptielen zijn tegenwoordig heel makkelijk te houden.”
“Een konijn moet je elke dag verzorgen. Die moet eten en drinken hebben. Terwijl deze slangen één keer in de week eten.” Hannink pakt een zelf gekweekte rode rattenslang op: “Hij is handzaam, niet giftig en ongevaarlijk. Als je hem wilt voeren, geef je een volwassen muis.”
Een reptiel is minder knuffelbaar dan een konijn, kat of hond. Dat is volgens de slangenverkoper iets om rekening mee te houden. “Je kunt ze uit het terrarium halen. Maar dat kan slechts één of twee keer in de week, slechts een paar minuutjes. Want de slang doe je daar geen plezier mee.”

65 euro

Anno laat zich intussen helemaal bijpraten over de verzorging van zijn favoriete kameleon. “Als hij bang is, wordt hij zwarter. Dat is echt heel vet.” Het diertje, niet groter dan een cavia, kost 65 euro. Zoveel heeft de 11-jarige niet.
En er is nog een probleem: “Het mag niet van mijn moeder. Die vindt dat een kameleon ook zijn ruimte nodig heeft. Dat vind ik zó jammer.”

Het is niet altijd een goed idee om reptielen thuis te houden. Dat vindt RAVON Gelderland, een organisatie die zich inzet voor onder andere reptielen in onze provincie. “In het begin is het leuk, maar later wordt het lastig. Vooral met slangen, dan worden ze te groot”, zegt Gerrit Kolenbrander.

“Als ze ouder worden, zijn ze niet aaibaar meer. Ze moeten warm blijven, en de energieprijzen worden steeds hoger. Dan weten mensen vaak niet waar ze met de dieren naartoe moeten. Je kunt ze nergens kwijt. Dan worden ze gedumpt in de natuur.”

Hoeveel reptielen er worden verkocht in Gelderland, en of er een toename is, kan de organisatie niet zeggen.