Rivierengebied

Volkszanger Frans Duijts vindt optreden als dragqueen 'fantastisch'

Frans Duijts als Sjaan Elle
Frans Duijts als Sjaan Elle © Instagram Frans Duijts
TIEL - Volkszanger Frans Duijts was zaterdagavond te zien in het RTL-programma Make up your mind. Hij verkleedde zich als dragqueen Sjaan Elle en dat leidde tot grote hysterie, vooral bij jurylid Fred van Leer.
Frans vond de verkleedpartij fantastisch, zegt hij zondagmiddag. "De insteek is dat iedereen mag zijn wie hij wil zijn, dat vind ik sowieso belangrijk. En ik heb voor het genre heel veel respect gekregen tijdens de opnames. Je hebt toch een vooroordeel over hoe die wereld eruitziet, maar dan stap je erin en is het alleen maar liefde en plezier."
Het idee van Make up your mind is dat bekende Nederlanders zich transformeren tot dragqueen en daarna een dans- of showact opvoeren. Juryleden moeten vervolgens raden wie er achter de dikke laag make-up schuilgaat.
Je herkent jezelf niet in de spiegel
Het optreden in vrouwenkleding ging Duijts makkelijker af dan hij vooraf had gedacht. "Thuis heb ik al op de hakken geoefend en daar liep ik direct op weg, dat viel me niet tegen." Ook over de pruik was hij enthousiast. "Ik heb nog gevraagd of ik die mocht overnemen, maar dat mocht echt niet."
"Je herkent jezelf niet in de spiegel, dat is een hele rare gewaarwording", zegt hij. "Maar dat dat je helemaal een ander persoon bent in die outfit, dat herken ik niet. Dat alles kunnen loslaten zit in je of niet, en dat heb ik wat minder."

Voor herhaling vatbaar

Duijts deed, gehuld in gele jurk met daaronder forse heupen, een playbackversie van Marianne Rosenbergs Ich bin wie du. Juryleden Nicky de Jager en John Williams hadden al gauw door dat de Tielse zanger op het podium stond. Fred van Leer dacht dat actrice Esmee van Kempen achter de vermomming schuilging.
Het is best mogelijk dat de artiest vaker als dragqueen gaat optreden. "Ik vond het geweldig. Het is gewoon kunst wat ze maken. Dus ik heb gezegd: als jullie willen, sta ik best open voor een gastoptreden in de scene."