Rijk van Nijmegen

'Heel bijzonder', veel reacties op Jan Troost die zijn eigen uitvaart meemaakte

Jan Troost speechte tijdens zijn eigen uitvaart.
Jan Troost speechte tijdens zijn eigen uitvaart. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Op social media raken mensen niet uitgepraat over de bijzondere uitvaart van de zieke Jan Troost. Het Wijchense boegbeeld van de landelijke gehandicaptenbeweging was zaterdag te gast op zijn eigen rouwdienst in een theaterzaal in Nijmegen.
"Ik zal het nooit vergeten", schrijft Pia. "Ik was vereerd erbij te zijn. Jan, wat ben je een bijzonder mens en wat een bijzondere mensen heb je om je heen."
Conny vindt het "super dat hij dit nog heeft mogen meemaken" en Brigitte vindt het "prachtig".
Jan was zijn hele leven betrokken bij de strijd voor gehandicaptenrechten.. Hij zit zelf door osteogenesis imperfecta (broze bottenziekte) al bijna zijn hele leven in een rolstoel. Dat weerhield hem er niet van een landelijke bekendheid te worden die overleg voerde met premiers, ministers en bestuurders, in Nederland en ver daarbuiten.
Lydia stuurt: "Een prachtige en bijzondere man die ik toen ik kind was, heb mogen ontmoeten, wat heel veel indruk maakte. Het ga je goed, Jan!"
"Prachtig voor Jan" laat Willeke weten. "In het verleden heb ik met hem in een werkgroep gezeten en van hem geleerd om te strijden voor toegankelijkheid voor alle gehandicapten."

'Mooi dat het zo kan'

In de theaterzaal zaten veel mensen in rolstoelen, met hulphonden of hulpmiddelen. Het werd een feest met al zijn dierbaren, met een lach en een traan, maar met vooral volop erkenning voor het werk dat Jan Troost verrichtte.
Troost noemde het evenement een prematoriumparty, linda vindt dat een "geweldig woord!" Tony vindt het een bijzonder verhaal en zegt "mooi dat het zo kan."
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls onderscheidde de aanstaande dode daarvoor met de Zilveren Waalbrugspeld van de gemeente Nijmegen.