Rivierengebied

Broedende ooievaars leggen luchtalarm het zwijgen op

De ooievaars op hun nest.
De ooievaars op hun nest. © Odraschool
ALEM - Twee ooievaars hebben in Alem een bijzondere plek gekozen om een nest te bouwen. Het werd geen paal of hoge boom, maar een luchtalarm. En dat is natuurlijk onhandig, aangezien die iedere maand een flink kabaal maakt.
Dus maakten leerlingen van groep 7 en 8 van de naastgelegen Odradaschool zich zorgen over wat er zou gebeuren als die sirene op de eerste maandag van de maand zou gaan loeien. "Ze dachten: misschien schrikken de ooievaars zich wel letterlijk dood", vertelt juf Michal.
En daarom klommen de kinderen in de pen. "We hebben net in de taalles geleerd hoe je een nette brief schrijft. Dus de kinderen hebben een brief geschreven waarin ze verzochten of het alarm uitgeschakeld mag worden."
De kinderen van de school poseren voor het luchtalarm
De kinderen van de school poseren voor het luchtalarm © Odraschool
De brieven hadden hun gewenste effect: de burgemeester en wethouders hebben de meldkamer gevraagd of het luchtalarm tijdelijk uitgeschakeld kan worden.
Afgelopen vrijdag meldde Michiel Alexander de Raaf, kernwethouder van Alem, zich met goed nieuws op de school: de meldkamer ging akkoord en heeft toegezegd het alarm drie maanden uit te schakelen. Dat is de tijd die nodig is voordat de baby's veilig kunnen uitvliegen. Het gaat dan overigens alleen om de testen op de eerste maandag van de maand. Bij echte noodgevallen zullen de ooievaars wel opgeschrikt worden.
Maar de kans dat dat nodig is, is natuurlijk klein. Zo kunnen Bert en Kiki - die naam hebben de leerlingen aan de vogels gegeven - nog even rustig doorbouwen aan hun nest.