Arnhem en omstreken

Meerdere Gelderse subsidies volgend jaar geschrapt en verlaagd

Het provinciehuis in Arnhem.
Het provinciehuis in Arnhem. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Twaalf Gelderse organisaties krijgen per 2024 minder of helemaal geen subsidie meer van de Provincie Gelderland, in 2025 gevolgd door nog elf organisaties. Dat heeft de provincie vrijdag bekendgemaakt.
Voor Poppunt Gelderland komt daardoor de levensvatbaarheid in het geding, en dat geldt ook voor Stichting Rozet als daar subsidie wordt verlaagd, maar over Rozet moet het besluit nog vallen.
De provincie zegt te bezuinigen omdat vaste uitgaven ook uit vaste inkomsten moeten worden betaald. En niet uit tijdelijke inkomsten, wat nu wel deels het geval was.

Levensvatbaarheid

Volgens de provincie zijn er eerst gesprekken gevoerd en komt het voortbestaan voor de meeste van de 24 organisaties niet in gevaar.
We zullen wellicht gehuurde ruimten of aangenomen medewerkers weer moeten worden opgezegd. De provincie wil in die gevallen afspraken maken voor een overgangsregeling.

Landschap tot pop

De organisaties waarvoor de subsidie in 2024 verandert of verdwijnt, krijgen in april een brief hoeveel er wordt bezuinigd. Het gaat om het Audiovisueel archief Gelderland, festival Erfgoed Gelderland, Filmhub Oost, het Jeugdfonds sport en cultuur Gelderland, de regeling voor behoud van molens en gemalen, Poppunt Gelderland, Kasteelconcerten, Landelijk Fietsplatform, Wandelnet, Gelderse Podia, Landgoed Middachten en een stichting voor de Stedendriehoek.
In 2025 volgen organisaties waarover afspraken voor 2024 al vast lagen. Dat gaat om regionale bureaus voor toerisme, greenports, landschappelijke stichtingen zoals Het Geldersch Landschap, de regio's Achterhoek en Foodvalley, natuurorganisaties zoals IVN, en de Natuur en Milieufederatie Gelderland.

Bibliothekenstelsel

Over Rozet wordt nog gesteggeld omdat de provincie een zorgplicht heeft voor het Gelderse stelsel van bibliotheken. “Bij Rozet gaan we extra kijken naar de bezuiniging, want we willen niet dat het Gelders stelsel van bibliotheken in gevaar komt", zegt gedeputeerde financiën Jan Markink.
Provinciale staten namen het besluit al in november. Er is toen afgesproken dat de daaruit volgende bezuinigen na de Provinciale Statenverkiezingen nog een keer ter bekrachtiging door de Staten moeten. Dat gaat nog gebeuren.