Gelderse Vallei

Björn gaat 24 uur geblinddoekt hardlopen

Björn van loon met zijn dochter Maja.
Björn van loon met zijn dochter Maja. © Aline Soerdjpal
EDE - 24 uur rondjes rennen, geblinddoekt. Björn van Loon vraagt dit weekend daarmee aandacht voor het Bartiméus Fonds, de instantie die zich inzet voor blinden en slechtzienden. Plaats van handeling is de atletiekbaan van Climax in Ede.
Het verhaal van Björn is vooral het verhaal van zijn dochter Maja. Ze werd zes jaar geleden blind geboren. "De eerste weken zien baby's niet alles en Emily en ik dachten: het loopt wel los. En als Maja toch een probleem had, tegenwoordig is alles te repareren."
Het consultatiebureau twijfelde aan het gezichtsvermogen van Björns dochtertje. "Toen kwamen we bij Bartiméus uit. In een middag hadden ze het gezien, ze is hartstikke blind."

Kopzorgen bij de ouders

Maja's handicap bezorgde haar ouders in Ede, de toenmalige woonplaats, in het begin kopzorgen. "Ze wordt intensief begeleid, waardoor we van Ede naar Zeist waar het expertisecentrum zit zijn verhuisd. Dat bespaart ons heel veel taxiritten."
Wil je meer weten over het verhaal van Maja, klik hier.
Het meisje is niet zielig, zeggen ze thuis. Maja kan alleen niet zien. Haar vader: "Ze ontwikkelt zich als een zelfstandig kind. Mede door de expertise bij Bartiméus. Daarom zet ik me graag voor deze mensen in, vandaar ook de inzameling dit weekend."
Zijn eerste actie was twee jaar geleden, toen hij in zeven dagen het Pieterpad (ruim 500 kilometer) tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg voltooide. Het leverde 10.000 euro op voor het nieuwe Bartiméus baby- en peutercentrum.
Op de middelbare school spijbelde ik tijdens gym
Ultraloper Björn van Loon
De opbrengst is klein bier vergeleken met de recordpoging in Ede, die een opmaat is naar iets veel groters: de Marathon des Sables in Marokko, in 2024. Björn, die ultraloper is, wil meedoen aan deze meerdaagse woestijnrace en uiteindelijk een ton inzamelen voor hét instituut voor blinden en slechtzienden in ons land. "We hebben goede oogziekenhuizen in ons land, maar niets is zo goed voor kinderen als Bartiméus."
Van Loon, onderweg tijdens het rennen van het Pieterpad.
Van Loon, onderweg tijdens het rennen van het Pieterpad. © Gabor Nijenhuis
Hardlopen doet hij pas sinds een jaar of tien. "Ik vond dat ik iets aan mijn conditie moest doen en mijn rug was niet zo sterk. Dus hardlopen leek me wel wat." Had hij talent? "Voor buitenspelen, wel. Op de middelbare school spijbelde ik tijdens de gymlessen."
Zaterdag en zondagnacht beleeft hij wat zijn dochtertje dagelijks meemaakt. Hij ziet niets en moet zich toch zien te redden. 24 uur lang rent hij geblinddoekt rondjes op de atletiekbaan van Climax in Ede. Elk heel uur mag hij tien minuten uitblazen, eten en drinken en naar de wc. Het evenement is aangemeld voor het Guinness recordboek: 'grootste afstand gerend, geblinddoekt, in 24 uur.'
De bedoeling is 8,5 kilometer in die 50 minuten af te leggen, en dat een etmaal lang. Het huidige record staat op 80 kilometer geblinddoekt hardlopen. Björn wil dit record verbreken en op 200 kilometer zetten.

Het is geen running blind

Björn had de kleine lettertjes niet gelezen. "Ik mag geen fysiek contact hebben tijdens het lopen. Bij running blind is het zo dat je met een koord aan iemand vastzit, maar dat mag nu niet. Ik heb het nu zo geregeld dat ik in het midden loop van de baan met iemand aan de binnenkant en een loper aan de buitenkant. Zij geven me aanwijzingen."
Tijdens de recordpoging krijgt hij begeleiding van een man of honderd. Vermoeidheid is een uitdaging. "Lopers die moe worden, gaan langzamer lopen en dan wordt bewegen in een rechte lijn lastig. Mijn hoofd gaat op een gegeven moment ook denken: wanneer gaan we slapen?"
Wat krijgt zijn dochtertje ervan mee, loopt ze mee met papa? "Of ze meedoet, weet ik niet, al die nieuwe mensen met nieuwe stemmen zullen een uitdaging zijn. Maar ze is vooral een kind van zes dat wil spelen."