Rivierengebied / Gelderse Vallei

Jaco Geurts wordt burgemeester: 'Grote eer'

Jaco Geurts in Den Haag.
Jaco Geurts in Den Haag. © Leonard Walpot / CDA
KERKDRIEL - Tweede Kamerlid Jaco Geurts verlaat de CDA-fractie in Den Haag. De politicus, geboren en woonachtig in Voorthuizen, is vanaf 1 juni werkzaam als waarnemend burgemeester van de Gemeente Maasdriel.
De 52-jarige Geurts zat al sinds 2012 in de Tweede Kamer en deed de laatste jaren vooral woningbouw. Eerder was hij woordvoerder landbouw. Voor zijn Kamerlidmaatschap was Geurts eigenaar van een varkenshouderij in Kootwijkerbroek.
Geurts laat aan Omroep Gelderland weten het een grote eer vindt om gevraagd te zijn voor het burgemeesterschap. Geurts werd voor de functie gevraagd door de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. "De commissaris ken ik, hij komt regelmatig langs in Den Haag. Hij heeft om zich heen gekeken en iemand gezocht die past bij het profiel van Maasdriel."
Ik was toch al bezig aan mijn laatste termijn in Den Haag
De CDA'er ontkent stellig dat de teleurstellende uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen een rol heeft gespeeld bij zijn overstap. "In Den Haag geldt de ongeschreven regel dat je na drie termijnen, dus twaalf jaar, plaatsmaakt voor een ander. Ik zit er nu bijna elf jaar, dus ik was sowieso bezig aan mijn laatste termijn."

Verhuizen hoeft (nog) niet

Gisteren is Geurts al beëdigd als waarnemend burgemeester, een taak die hij in eerste instantie een jaar op zich zal nemen. Op 1 juni begint hij officieel met werken. Geurts verwacht rond 9 mei af te zwaaien in de Tweede Kamer.
Omdat hij 'slechts' waarnemend burgemeester is, hoeft Geurts nog niet naar Maasdriel te verhuizen. "Ik kan dus voorlopig in Voorthuizen blijven wonen. Maar ik ga wel op zoek naar een plek in Maasdriel om een paar dagen in de week te blijven."