Gelderse Vallei

De zeearend is hier slechts 'bijvangst'

WAGENINGEN - De zeearend komt er geregeld even een kijkje nemen. En ook kemphanen, blauwborsten en grutto’s weten het zeer jonge natuurgebied te vinden. In de Binnenveldse Hooilanden gaan landbouw en natuur samen, al is de waterhuishouding strikt gescheiden.
Kieviten zijn druk in de weer met het beschermen van hun jongen, vertelt bestuurslid Willem Heemskerk van Stichting en Vereniging Mooi Binnenveld. Niet alleen de zeearend duikt zo nu en dan op. In de buurt is een vos gesignaleerd en iets verderop leven ooievaars die de jonge weidevogels als een smakelijk hapje zien. Zo is er altijd wel reuring in het 280 hectare grote natuurgebied.
Het weelderige (weide)vogelleven in het Binnenveld is mooi meegenomen, maar is hier niet het belangrijkste doel, zegt Heemskerk tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Trilveen

Op het kletsnatte land moet onder meer trilveen tot ontwikkeling komen. Trilveen dankt zijn naam aan de slappe bodem van veen en plantenresten die op en neer beweegt als je er overheen loopt. Voor veenvorming is het belangrijk dat er een hoge waterstand is en dat er weinig voedingsstoffen in het gebied aanwezig zijn. In zo’n gebied leven plantensoorten die op andere plekken niet of nauwelijks voorkomen…
Luister naar de radioreportage (2-3)

Gescheiden waterstromen

De Binnenveldse Hooilanden worden gevoed door kwelwater dat op verschillende plekken in het dal uit de bodem omhoog komt. Om te voorkomen dat het ‘rijkere’ grondwater uit de landbouwgebieden in het kwetsbare natuurgebied terecht komt, wordt dit water via een andere sloot afgevoerd. Er is zelfs een aquaduct aangelegd om de verschillende waterstromen uit elkaar te houden.
Aan de rand van het natuurgebied nemen zeven stokoude boomstammen een prominente plek in. De dikke, metershoge palen staan rechtovereind in het verder vlakke landschap. Deze bomen zijn duizenden jaren oud, vertelt Willem Heemskerk. Doordat ze in het veen lagen, zijn ze bewaard gebleven. Zelfs spechten kunnen niks met dit hout beginnen, denkt het bestuurslid van Mooi Binnenveld.
Luister naar de radioreportage (3-3)
Vorig jaar zijn alleen al meer dan 200 soorten vaatplanten geteld, zoals bleke zegge en het melkviooltje. Vermoedelijk zijn deze twee soorten opgekomen uit oude zaden in de bodem. Ook klokjesgentiaan, rietorchis en moeraskartelblad werden gezien. Die zijn in het natuurgebied terecht gekomen doordat een maaisel met zaden uit nabijgelegen natuurterreinen is uitgestrooid. In opdracht van de Provincie Utrecht is Staatsbosbeheer bezig om het natuurgebied verder uit te breiden. Ook hier is de nutriëntenrijke toplaag inmiddels afgegraven.

Fietsen en wandelen

De Binnenveldse Hooilanden is populair bij bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Er loopt een wandel- en fietspad rond het gebied. Centraal in het gebied ligt een vlonderpad. Deze is tot ongeveer half juni afgesloten om de broedende weidevogels niet te verstoren.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.