Stedendriehoek

Demonstranten 'bezetten' ziekenhuishal: 'Ons zorghart huilt'

De groep zit in de hal van het ziekenhuis.
De groep zit in de hal van het ziekenhuis. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een groep van zo'n twintig woedende inwoners van Zutphen heeft de hal van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen bezet. In campingstoelen en op matjes zitten ze in de lobby. "Dit ziekenhuisbestuur dendert maar door, zonder te kijken naar de vragen en onzekerheden van de omgeving. Je moet daar verzet tegen bieden, daarom zitten we hier", vertelt SP-raadslid Mart de Ridder.
Afgelopen week is duidelijk geworden dat er in Zutphen naast de afdeling verloskunde, en een spoedeisende hulp die straks alleen nog tijdens kantooruren open is, misschien nog meer afdelingen gaan verdwijnen. Daarna verscheen donderdagavond plots het bericht dat de kraamafdeling per direct in het weekend op slot gaat.

'Niet alles kan meer'

Genoeg reden voor inwoners om in actie te komen. In de lobby zijn spandoeken en posters te zien met: Ons zorghart huilt en Voor Gelre werken we graag, maar op het gebied van communicatie scoren ze laag. Volgens het ziekenhuisbestuur zijn harde keuzes nodig omdat het te duur en te intensief zou zijn om alle afdelingen op beide vestigingen (Apeldoorn en Zutphen) open te houden.
Alle acute en complexe zorg gaat daarom naar Apeldoorn en Zutphen wordt een ziekenhuis vol planbare zorg en operaties.
Ennore (72) heeft grote zorgen over het afschalen van de zorg.
Ennore (72) heeft grote zorgen over het afschalen van de zorg. © Omroep Gelderland

Zwangere vrouwen

Ennore Kern (72) uit Zutphen kijkt met argwaan naar de plannen. "Ik ben hartpatiënt. Als er iets aan de hand is moet je snel naar het ziekenhuis kunnen. Als je de spoedeisende hulp in de nacht en in het weekend sluit dan moet je straks veel verder rijden. Dat vind ik een triest feit, dat je niet meer in je eigen omgeving gebruik kan maken van de zorg die je wil."
Hoewel de beveiliging van het ziekenhuis niet blij is met het onaangekondigde bezoek, mogen de actievoerders blijven zitten. "We hopen dat het ziekenhuisbestuur hierdoor begrijpt dat je niet zomaar afdelingen kan sluiten van de één op de andere dag. Gisteren was het letterlijk een Instagram-bericht met het verhaal: in het weekend is de verloskunde afdeling dicht. Dat kun je niet zomaar tegen tegen zwangere vrouwen en personeel zeggen", aldus de Ridder.
Boze Zutphenaren Gelre ziekenhuis

Frustraties bij personeel

Volgens het ziekenhuis sluit verloskunde per direct in het weekend omdat ze kampen met veel zieke verpleegkundigen en verloskundigen. Volgens de Ridder is er veel onvrede bij het personeel. "Zij hebben hart voor de zaak en draaiden regelmatig al dubbele diensten om alles hier op de rit te houden. En dan kijkt het bestuur nu gek op als het personeel zegt dat ze er op deze manier geen zin meer in heeft."
Ziekenhuisdirecteur Pier Eringa was vrijdag niet in de gelegenheid om met de actievoerders in gesprek te gaan. Bij een eerdere actie van de SP waar zo'n 1000 mensen - personeel en inwoners - bij aanwezig waren sprak hij de menigte wel toe. Ondanks de bezorgde geluiden vanuit de Hanzestad lijkt het ziekenhuisbestuur haar koers niet te wijzigen.
"Maar helemaal niets doen heeft natuurlijk helemaal geen zin, dus wij zeggen: weerstand bieden tot het laatste moment", aldus de Ridder.