Gelderse Vallei

Examenstunt loopt flink uit de hand

Bij het Van Lodenstein College in Hoevelaken zijn bergen hooi in brand gestoken. Het ging om een examenstunt.
Bij het Van Lodenstein College in Hoevelaken zijn bergen hooi in brand gestoken. Het ging om een examenstunt. © Persbureau Heitink
HOEVELAKEN - Een examenstunt door leerlingen van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken liep donderdagmiddag uit de hand. Een groep leerlingen stak een verzameling hooibalen voor de school in brand en dat viel 'niet binnen de fatsoensnormen', meldt een schooldirecteur.
De brandende hooibalen lagen op de openbare weg, voor de ingang van de school. De brandweer heeft het vuur kunnen blussen door de hooibalen uit elkaar te trekken. De politie was met meerdere eenheden aanwezig, maar verrichte geen aanhoudingen.
Dat betekent volgens de directeur niet dat de baldadige scholieren helemaal vrijuit gaan. "We hebben een beeld van wie er achter de actie zaten en er gaan gepaste maatregelen komen", zo luidt het. Wat voor maatregelen dat zijn, laat het schoolbestuur in het midden. "Dat bespreken we met de leerlingen en hun ouders."

Fatsoensnormen

Examenstunts zijn een trend onder scholieren die de examenperiode ingaan. Door een bijzondere actie uit te halen wordt het einde van hun middelbareschooltijd gevierd. "Daar heeft iedere school mee te maken. En we vinden het ook prima dat onze leerlingen op deze manier een mijlpaal markeren. Maar dat moet wel binnen de normale fatsoensnormen.""
De directie baalt er vooral van dat de stunt op de openbare weg plaatsvond. "Een gepaste examenstunt is prima, maar we willen niet dat er buiten de school dingen in de fik worden gestoken."