Stedendriehoek

Kraamafdeling in Zutphen per direct niet meer in het weekend open

ZUTPHEN - "We krijgen de planning toch niet rond", zegt woordvoerder Pascale Burgers van Gelre Ziekenhuizen. Afgelopen woensdag meldde het ziekenhuis nog dat de afdeling Verloskunde per 1 juli zou sluiten en dat de geluiden over een mogelijk eerdere sluiting onjuist waren. Een dag later blijkt dat scenario toch waarheid: per direct is het niet meer mogelijk in het weekend in Zutphen te bevallen.
Doordeweeks blijft het voor zwangere vrouwen nog wel mogelijk om met weeën of in een spoedsituatie naar het Zutphense ziekenhuis te gaan. In het weekend moet worden uitgeweken naar Apeldoorn, Deventer, Arnhem of Doetinchem.

In een dag tijd veel veranderd

Ziekenhuisdirecteur Pier Eringa zei woensdag nog dat dat de bezetting op de kraamafdeling al krap was, maar dat door de inhuur van zzp'ers de afdeling nog door kon draaien tot de sluiting van 1 juli.
Vanuit het personeel waren er al geluiden dat de afdeling op korte termijn zou gaan afschalen, maar dat ontkende de directeur woensdag.
Een dag later ligt dat dus anders. "Dat het wiebelig was wisten we al langer, maar door verzuim van werknemers is er de hele dag crisisoverleg geweest en er is toch de situatie dat we het niet rond krijgen. Om de zorg veilig te houden hebben we deze aangepaste tijden ingevoerd. Verloskundigen en huisartsen zijn geïnformeerd", zegt Burgers.

Toch geen zzp'ers

Eringa zei woensdag dat personeel gevraagd zou worden extra diensten te draaien en dat er ook zzp'ers ingehuurd zouden worden. "Op deze korte termijn was het niet voor elkaar te krijgen zzp'ers in te huren. Dit is helaas overmacht", zegt Burgers. "Wij vinden het heel vervelend voor onze patiënten dat wij deze maatregel moeten nemen en hen zo kort van tevoren hierover informeren. Wij hadden dit graag anders gezien", zegt ze.
Ook een spoedopname of spoedconsult vanwege de zwangerschap is in de weekenden vanaf 21 april in Zutphen niet meer mogelijk. "Wij verwijzen zwangeren dan door naar Gelre Apeldoorn of eventueel naar één van de omliggende ziekenhuizen."