Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Noodweer op komst: code geel van kracht

Onweerswolken boven Ede.
Onweerswolken boven Ede. © Archieffoto ANP
ARNHEM - Wie hoopt de meivakantie te kunnen beginnen met een avondje op het terras of in het park, heeft pech. Vanavond komen er in de hele provincie onweersbuien voor met harde windstoten. Het KNMI heeft code geel afgekondigd.
Vrijdagochtend schijnt her en der nog wel de zon en er staat een matige oostenwind. In de loop van de middag zal het in Gelderland bewolkt zijn en valt er plaatselijk lichte regen. Later in de middag trekt de regen noordwaarts, meldt het KNMI.
De echte ellende begint vanavond. Dan zijn er in het hele land onweersbuien. Plaatselijk kunnen er zelfs windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur voorkomen. Ook kan er lokaal in korte tijd veel neerslag vallen en is er een kleine kans op hagel. Vanwege de harde wind heeft het KNMI code geel afgekondigd.
Ook in de komende dagen zal er flink wat regen vallen. Vanaf maandag wordt het droger, maar dan koelt het ook af. Waar de thermometer morgen in het oosten van Gelderland zo'n 18 graden aan zal geven, wordt het begin volgende week slechts 9 graden.

Druk op de weg

De ANWB verwacht vrijdag een gemiddelde middagspits. Vanwege de meivakantie zal die wel wat eerder beginnen: vanaf 12.00 uur kan het al druk zijn op het asfalt. De files staan dan vooral op de wegen vanuit de Randstad en naar het oosten en zuiden.
Op de A12 richting de Duitse grens zou het dan zo maar heel erg druk kunnen worden, zeker als er ook nog regen valt.