Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Vakantie voor de deur: feest voor inbrekers

Inbraakpoging, ter illustratie.
Inbraakpoging, ter illustratie. © Rechtspraak.nl
KESTEREN - Woninginbraken blijven een van de meest vervelende zaken waar je als bewoner het liefst ver vandaan blijft. Maar inbrekers hebben daar geen boodschap aan. Met de meivakantie voor de deur geven we je tips hoe je het inbrekers zo moeilijk mogelijk maakt.
Maar eerst enkele gehaaide inbrekers. Ze hebben niet overal succes, gelukkig, maar brutaal zijn ze wel. In een geval bedreigen ze zelfs een bewoner.
Kijk naar de beelden. Hieronder krijg je tips van inbraakexpert Sybren van der Velden Walda. En herken je iemand, bel dan uiteraard de politie of Meld Misdaad Anoniem.
Woninginbraken in Gelderland
Uit een woning in Arnhem verdwijnen naast geld waardevolle spullen, zoals een riem en sjaal van het merk Louis Vuitton, een tas van Michael Kors en een horloge van het merk Gucci. Mogelijk zijn deze ergens te koop aangeboden.
In Rossum loopt een en ander met een sisser af. Een inbreker neemt rustig de tijd en verkent de boel, hij kijkt zelfs even door het raam. Als de vrouw des huizes gebonk hoort en poolshoogte neemt ziet ze dat de ruit van de deur eruit ligt en dat er een man voor de deur staat. Maar die neemt de benen.
Ook in Kesteren wordt niets vermist, maar daar maken inbrekers het tamelijk bont: ze bedreigen de bewoner die onraad ruikt. Een deurbelcamera in de straat filmt de twee.

Wat kun je doen tegen woninginbraken?

  • Laat een lamp aan als je niet thuis bent.
  • Sluit ramen en deuren goed af, en draai de deur altijd op slot.
  • Zorg voor verlichting in de tuin en doe de poort op slot. Het huis moet goed zichtbaar zijn voor de buren en voorbijgangers.
  • Haal vuilniscontainers en ladders weg.
  • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops, iPads en telefoons uit het zicht.
  • Zie je iets verdachts: bel 112.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Tips Arnhem (zaaknummer: 2023028167), tips Kesteren (zaaknummer: 2023059259), tips Rossum (zaaknummer: 2023043707).