Rijk van Nijmegen
Zorgen om jeugd met messen op zak: 'Het mag nooit normaal worden'

NIJMEGEN - De politie ziet steeds vaker jongeren met messen. Dat is niet alleen omdat ze stoer willen doen, maar ook om mensen mee te bedreigen of erger. Politie en justitie maken zich zorgen.
Het Openbaar Ministerie eiste deze week zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 17-jarige Nijmegenaar. Hij had vorig jaar op Plein 1944 een plaatsgenoot van 21 doodgestoken.
Weken daarvoor, tijdens de Vierdaagse, stak hij een ander slachtoffer met een vleesmes in het gezicht. Die persoon liep blijvend letsel op. Justitie wil dat de tiener volgens het volwassenenstrafrecht wordt berecht.
'We houden steeds meer jongeren aan'
"We zien dat jongeren tussen de 12 en 18 in toenemende mate betrokken zijn bij steekincidenten", zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch in Plaats Delict. "Ook het aantal jongeren dat we aanhouden omdat ze een verboden wapen in het bezit hebben, steeg de afgelopen jaren sterk."
Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht het soort messen dat minderjarigen bij zich dragen, omdat tieners steeds vaker bij steekincidenten betrokken zijn.
Ze lopen met allerlei soorten steekwapens rond, van kleine keukenmesjes tot zwaarden van meer dan een halve meter lang. De politiewoordvoerder: "We zien messen met zaagkartels, kapmessen en ook de zogenoemde rambomessen. Die tref je niet aan in een keukenla."
als je met een mes op zak loopt, ben je strafbaar
Politieagenten op straat zien ook dat jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen, gaat hij verder. "Het dragen van wapens mag nooit normaal worden gevonden. Want als je een wapen op zak hebt, is de kans groot dat je het daadwerkelijk gebruikt. En weet: als je met een mes op zak loopt, je bent strafbaar."
Persofficier in Oost-Nederland Menno Hoekstra: "We maken ons zorgen over jongeren die een mes bij zich hebben vanuit de gedachte dat ze zich dan veilig voelen. Het gevaar zit hem in het gebruik van die wapens. En dan heb je het echt niet meer over een werkstraf of geldboete."
Zorgen om jeugd met messen op zak
Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Heb je een tip over een misdrijf? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).