Gelderse Vallei

Wageningen verwacht nog vijftien WOII-veteranen bij defilé

De 103-jarige Ray Whitwell tijdens de herdenking van 2022 met minister van Defensie Kajsa Ollongren.
De 103-jarige Ray Whitwell tijdens de herdenking van 2022 met minister van Defensie Kajsa Ollongren. © ANP
WAGENINGEN - Wageningen verwacht nog ongeveer vijftien Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei. Ze gaan voorop in het Bevrijdingsdefilé.
"Elk jaar denken we dat het misschien de laatste keer is", zegt Chris Janssen, directeur van Wageningen45, de organisatie van de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei. "Het is nu 78 jaar geleden en ze zijn ondertussen diep in de 90 jaar."

Kroning Britse koning

Toch komen er weer zo'n vijftien Britse veteranen in mei naar Wageningen. Vorig jaar meldde de Britse organisatie die voor de overtocht van hun oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog zorgt dat het echt de allerlaatste keer zou zijn, ook vanwege de kosten. "Maar de Britse organisatie heeft het met Nederlandse hulp en vrijwilligers toch weer voor elkaar gekregen", zegt Janssen.
Desondanks vindt hij de komst van de Britten om nog een reden opmerkelijk. "Op 6 mei is de kroning van de Britse koning, en toch geven ze er de voorkeur aan om naar Wageningen te komen. Dat geeft wel aan hoe de band van hen met Wageningen is."

Veranderend defilé

De Britse veteranen gaan voorop in het aansluitende Bevrijdingsdefilé, waaraan zo'n 1500 militairen deelnemen. Een van hen steekt in de avond van 4 op 5 mei om middernacht het Bevrijdingsvuur in Wageningen aan, dat daarna door heel Nederland wordt rondgebracht.
Wereldwijd zijn volgens Wageningen45 nog ruim 400 bevrijders van Nederland in de Tweede Wereldoorlog in leven. Zo'n 100 leven er nog in Nederland. De anderen komen uit Canada, de Verenigde Staten, Polen, Noorwegen, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Janssen wil ook in de toekomst het defilé in leven houden. Ook als er geen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog meer bij aanwezig kunnen zijn. "Om het defilé ook de urgentie te laten behouden, kijken we naar 2025, als de oorlog 80 jaar geleden is. We willen het defilé dan verrijken met meer internationale betrokkenen. Daar hebben verschillende ambassades en defensie al enthousiast op gereageerd." Dat moet in de komende jaren een nieuwe vorm krijgen.