Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Hoe staat het eigenlijk met die 'tamme' wolf op de Veluwe?

Een wolf.
Een wolf. © Pixabay
OTTERLO - Een aanrijding met een wolf bij Zevenaar, een slapende wolf in een tuin in Doetinchem. En dan was er een eind vorig jaar ook nog de niet-schuwe wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar rondom die wolf is het sindsdien behoorlijk stil. Wat is er gebeurd?
Eind vorig jaar doken er beelden op van een wolf die een fietser achtervolgde en beelden van een wolf die vlak langs een gezin liep. Natuurorganisaties maakten zich ernstig zorgen om het dier: een wolf die mensen niet schuwt.
De provincie Gelderland wilde destijds ingrijpen door met een paintball geweer op de wolf te schieten, maar de rechter verbood dat. Het plan was onvoldoende onderbouwd. Sindsdien gebeurde er niet veel, de provincie kwam niet met andere maatregelen en er zijn bij hen geen nieuwe incidenten met de niet-schuwe wolf bekend.

Is de wolf weer schuw?

Volgens wolvendeskundige Erwin van Maanen kan het zijn dat de wolf weer schuw is geworden. “Het kan dat dat gedrag er een beetje uit is. Het is 's winters sowieso rustiger en hoe minder mensen, hoe minder interactie”, vertelt hij. “Maar het kan ook zijn dat de wolf verder is gegaan is en is verdwenen.”
Het park wil op vragen van Omroep Gelderland niet reageren omdat er juridische zaken lopen. “Zolang dat loopt, doen wij hier verder geen mededelingen over.” Dat gaat over zaken bij de provincie en bij de rechtbank.
Of de wolf nog op de Veluwe is, had inzichtelijk kunnen zijn als de wolf een zender had om gekregen. Die actie staat ook in het Wolvenplan. “Als je wil weten of wat je doet effect heeft, kan je dat het beste markeren met een gps-zender”, zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Hij heeft sindsdien nog een melding gekregen van een wolf die tam gedrag vertoont. "Maar dat is het enige wat we daarover kunnen melden, want de wolf wordt niet gemonitord."

'Geen actie ondernomen'

Dat monitoren en zenderen had dus wel gekund. Sterker nog: er stond in november een team klaar omdat te doen. Maar de provincie en het park zaten daar niet op te wachten. Ondanks dat het beschreven staat in het wolvenplan van alle provincies. “De provincie heeft dat plan niet gevolgd en er is nog steeds geen actie ondernomen na de uitspraak van de rechter over het gebruik van het paintball geweer”, zegt Eric van Kaathoven van de SP. Hij wil nu opheldering waarom er niets is gebeurd.
De provincie laat aan Omroep Gelderland weten dat zenderen destijds niet nodig was. “Een van de redenen om dat te doen is als niet bekend is waar de wolf is. Maar dat wisten we. En later was dat niet meer aan de orde omdat er geen incidenten meer waren.”

Paintball niet, maar wat dan wel?

Van Maanen twijfelt of het zenderen van de wolf überhaupt effect heeft. “Dat heeft iemand in dat wolvenplan gezet, maar waarom? Wat wil je bewijzen? Je kan hem zien in een druk gebied, je kan hem gewoon observeren. Het enige is dat je informatie krijgt waar die wolf nu is. Het levert informatie over de trekbewegingen van de wolf op, maar ten aanzien van het probleem lost het niets op.”
Maar, zo zegt Van Kaathoven: “Niet zenderen gaat tegen alle protocollen in. Als dat plan niet werkt, moet je het aanpassen. En ik wil weten wat de provincie dan wel gaat doen als het nog een keer voorkomt. Dan moet er een duidelijke handelswijze zijn die ook bij de rechter standhoudt. Paintballen mag dus niet, maar wat mag er dan wel?"