Stedendriehoek

Run op 'vergeten' oldtimers: 'Het loopt volledig uit de klauwen'

Nico Aaldering
Nico Aaldering © NOS
BRUMMEN - De telefoon staat al een week roodgloeiend bij Gallery Aaldering in Brummen. En de mailbox loopt vol met reacties, nadat vorige week bekend werd dat eigenaar Nico Aaldering een onbekende collectie van 230 klassieke auto's heeft ontdekt. "Het is totale gekte. Ik had wel iets verwacht, maar niet dit. Het loopt volledig uit de klauwen."
"Een totaal gekkenhuis", zo omschrijft Carlo te Lintelo het. De woordvoerder van Gallery Aaldering vertelt dat ze duizenden reacties hebben gekregen. "Dat is overrompelend, maar wel ontzettend leuk."
Het gaat om een unieke en exclusieve privécollectie oldtimers van een autofanaat uit Dordrecht. Die verzamelde veertig jaar lang de mooiste wagens, van Ferrari’s, MG’s en Buicks tot Cadillacs en een Simplex uit 1908. Ze stonden min of meer in de loods te verstoffen. Nico Aaldering kocht de gehele collectie, maar doet de oldtimers binnenkort ook weer van de hand.

Internationale aandacht

"We hadden op media-aandacht gehoopt, maar als je dan via alle landelijke kanalen in het nieuws komt, daar hadden we niet op gerekend. En na een paar dagen stonden we zelfs in het nieuws bij CNN en The Times", gaat Te Lintelo verder.
Inmiddels is de rust weer enigszins wedergekeerd. "Nu, op woensdag, lijkt het weer een beetje normaal te worden met de reacties. Maar maandag was het nog heel druk. Mensen hadden het nieuws pas in het weekeinde gezien en gingen toen pas reageren."
Het stelt hem ook wel gerust voor de aankomende veiling: "Je weet nu in ieder geval dat er interesse is. Want een verzameling aankopen is leuk, maar je moet het ook weer kunnen verkopen."

Kijkdagen

Tot de online veiling half mei begint, wil Aaldering de verzameling compleet houden. "Er wordt niets van tevoren verkocht. Ik krijg daar natuurlijk allemaal mailtjes over. Een meneer die zegt: 'ik wil dit graag kopen, die is van mijn opa geweest'. Gaat niet. Als je hem kopen wilt, dan moet je er straks op bieden."
Mensen zien het nu als een ideaal Pinksteruitje
"We hadden de kijkdagen gepland met Pinksteren, omdat we zo genoeg mensen wilden trekken", vertelt Te Lintelo. Maar daarmee hebben ze zich ook een beetje in de eigen voet geschoten. "Mensen zien het nu als een ideaal Pinksteruitje. We hebben er geen spijt van, maar zijn nu wel aan het bekijken hoe we alles kunnen organiseren, want we zitten toch met de ruimte. De auto's staan nu allemaal in één grote loods. We hebben ze wel een beetje uit elkaar kunnen zetten en een paar in een tent. Veel ruimte is er niet, maar we hebben het iets meer lucht gegeven."
Aaldering zelf noemt dat ook de grootste zorg op dit moment: "We moeten natuurlijk niet de mensen hebben die normaal naar de meubelboulevard gaan. Dat wordt te veel. Dat kunnen we niet handlen."

Niet gepoetst

De auto's stonden verspreid over drie plekken in Dordrecht. Zo stonden er een stuk of twintig in een kerkje. Nu zijn ze voor de kijkdagen allemaal naar één plek gebracht. Daar zijn ze te zien, aldus Te Lintelo: "We houden zoveel mogelijk de sfeer vast van hoe we ze vonden. Ze zijn niet gepoetst. Dat is niet te doen. Één auto zat wel onder het roet van een brand. Dat hebben we er met een waterstraaltje af kunnen laten lopen. Nu zit daar alleen nog wat vies stof op."
De verzameling moet zo lang mogelijk compleet blijven
Aaldering zou misschien stiekem nog het liefst de verzameling compleet houden. "Het zou eigenlijk een museum moeten worden. Maar met de huidige regels gaat dat allemaal niet, de beveiliging en brand. Dan kun je dat niet realiseren. Dat levert dan niets op. Nou spreekt mijn autoliefhebbershart. Maar ja, het gaat niet."
Kijk naar beelden van de bijzondere collectie oldtimers:
Autohandelaar koopt verborgen collectie oldtimers