Stedendriehoek / Achterhoek

Jonge asielzoekers verhuizen van camping naar hotel

Het hotel waar de jongeren de komende 14 maanden wonen.
Het hotel waar de jongeren de komende 14 maanden wonen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - De jonge asielzoekers die de afgelopen maanden op christelijk vakantiepark De Betteld in Zelhem zijn opgevangen, verhuizen vandaag naar hotel De Paasberg in Lochem. Donderdagochtend gaan de jongens gewoon naar school in Neede en daarna zullen ze naar hun nieuwe onderkomen verhuizen.
De afgelopen dagen zijn buurtbewoners en andere belangstellenden geïnformeerd over de komst van jongeren. In totaal worden er maximaal 65 jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opgevangen. De jongeren zijn zonder ouders of begeleiders naar Nederland gekomen. Volgend jaar juli sluit de opvang.
Lochem lijkt zich geen grote zorgen te maken over de komst van de jongeren. De informatieavonden zijn niet druk bezocht. Tijdens een besloten bijeenkomst voor de buurt waren nog geen 100 mensen aanwezig. De gemeente had ruim driehonderd brieven de deur uitgedaan met een uitnodiging. Tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis van Lochem lijkt de animo nog minder, nog geen twintig mensen stellen vragen.

Geen meiden

Op vakantiepark De Betteld zaten zowel jongens als meiden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft er voor gekozen om alleen de jongens naar Lochem te verhuizen. De meiden verhuizen naar Velp of Harderwijk.
"Dat heeft te maken met het gebouw", vertelt Jacco Postma van het COA. "Je wilt iedereen een veilige plek geven en dat betekent dat er toezicht moet zijn op bijvoorbeeld de kamers. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan aparte vleugels voor jongens en meisjes. In dit hotel is dat niet mogelijk", legt Postma uit. "Wij willen de groep het liefst bij elkaar houden. Sowieso is de dynamiek dan ook leuker", vult Ellen Waarle van het COA aan. Zij heeft de afgelopen maanden veel tijd met de jongeren doorgebracht.
Het aantal belangstellenden tijdens een informatiebijeenkomst is gering.
Het aantal belangstellenden tijdens een informatiebijeenkomst is gering. © Omroep Gelderland

Hoe vullen ze in dag in?

Tijdens de openbare bijeenkomst in het gemeente Lochem stellen mensen vragen over veiligheid, dagbesteding, maar bijvoorbeeld ook: "Hoe ga ik met ze om?" "Gewoon goeiedag zeggen", begint Postma. "Of zwaai. Doe of het normale jongeren zijn, al weet ik dat het niet zo is."
Andere vragen gaan over dagbesteding. De bezoekers krijgen te horen dat de jongeren in Neede naar school gaan. Verder wordt er een programma in ellkaar gedraaid zodat de jongeren ook iets te doen hebben. "We spelen bijvoorbeeld spelletjes zoals Rummikub of Bingo", zegt Waarle. "We gaan straks hopelijk naar buiten en dan kunnen we daar bijvoorbeeld voetballen."
"Natuurlijk is er onderling wel eens ruzie", zegt Waarle. "Het is gewoon een stel pubers." Er zijn strenge regels. "We willen weten wat de jongeren doen en waar ze zijn", zegt Postma. "'s Avonds tellen we of iedereen binnen is."

Inwoners denken mee

Inwoners van Lochem hebben zelf ook ideeën. "Ik maak Jiddische muziek en misschien kan ik een keer een avond komen spelen, want muziek verbindt", zegt een man. Een dame is docent beeldende vorming en denkt ook mee: "We kunnen kijken of we een creatief atelier kunnen inrichten."
Tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis heeft burgemeester Sebastiaan van 't Erve nogmaals uitgelegd dat hij het ongemakkelijk vindt om een deel van het proces af te schrijven. "Normaalgesproken praten we van tevoren met de buurt en de inwoners. Doordat er een noodsituatie ontstond konden we niet anders dan snel een besluit te nemen."
Er wordt gewerkt aan een omgevingsvergunning en dat betekent dat er wel een bezwaarprocedure volgt. "Mochten inwoners het er toch niet mee eens zijn, dan kunnen er zienswijzen worden ingediend."