Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Jongen (17) stak slachtoffer dood en ander in gezicht, OM wil celstraf en tbs

De politie op de dag van het steekincident.
De politie op de dag van het steekincident. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 17-jarige Nijmegenaar na een dodelijke steekpartij, vorig jaar op Plein 1944. Ook stak hij weken eerder al iemand met een vleesmes in het gezicht.
Justitie acht bewezen dat de tiener verantwoordelijk is voor moord met voorbedachten rade in het centrum van Nijmegen. Het slachtoffer was een 21-jarige Nijmegenaar.
Veel mensen zagen het dodelijke incident gebeuren. De verdachte stak zijn slachtoffer, op een zaterdagmiddag tussen het winkelend publiek, in zijn hals met een keukenmes met een lemmet van ongeveer 20 centimeter lang.
De jonge dader meldde zich later bij de politie.

Verdachte en slachtoffer hadden conflict

De nacht voor de dodelijke steekpartij had de verdachte een conflict met het slachtoffer. “Hij heeft er letterlijk een nacht over kunnen slapen”, aldus de officier van justitie. “Maar de verdachte zette zijn plan door.”
Hij deelde zijn voornemen met anderen, stelt het OM en 'ging samen met twee anderen en met dat mes de stad in om daar het slachtoffer te treffen'.

Achter gesloten deuren

De rechtszaak was dinsdag in Arnhem achter gesloten deuren, want de verdachte is minderjarig. Justitie is overigens van mening dat de jongen als volwassene moet worden gestraft, gezien 'de ernst van het begane feit, maar ook de persoonlijkheid van de dader en de omstandigheden waaronder het feit is begaan'.
Ook wil het OM hem straffen voor een poging doodslag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, vorig jaar. De verdachte stak met een vleesmes een ander in het gezicht. Het slachtoffer liep blijvend letsel op en deed na een maand aangifte.