Rivierengebied

Zo wil regio Rivierenland de duurzaamheidsdoelen halen

Voor 2030 wil Rivierenland 49 windmolens laten draaien.
Voor 2030 wil Rivierenland 49 windmolens laten draaien. © Omroep Gelderland
TIEL - De groei van het aantal windmolens in regio Rivierenland stuit op enige tegenwind. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de Regionale Energie Strategie (RES). Op dit moment wekken 28 windmolens energie op voor de regio, maar dat moeten er in 2030 in totaal 49 zijn. “De groei is er een beetje uit”, concludeert de Tielse wethouder Erika Spil. Desondanks denkt ze de RES-doelstelling te halen om 1.200 GWh energie op te wekken uit wind en zon.
De voorzitter van de RES-stuurgroep wijt de vertraging bij het plaatsen van windmolens onder andere aan de bescherming van de met uitsterven bedreigde wespendief. Iedere fatale klap van een windmolenwiek brengt de vogelpopulatie verder in gevaar. Maar ook defensie werkt volgens haar tegen, omdat windmolens mogelijk storend werken op de nieuw te bouwen radarpost voor de luchtgevechtsleiding bij Herwijnen. "Daarnaast kunnen ook verzoeken die nog bij de Raad van State liggen roet in het eten gooien."

Verzesvoudiging energie uit zonnevelden

Desondanks heeft Spil ook positief nieuws te melden. “Onze doelstelling om in 2030 in totaal 249 hectare aan zonnevelden te hebben gaan we halen." Sinds het vaststellen van de RES twee jaar geleden, is het opwekken van duurzame energie uit zonnevelden in Rivierenland gegroeid van 16 naar 39 GWh. Voor 2030 moet die hoeveelheid bijna zijn verzesvoudigd naar 228 GWh.
"Er zitten momenteel meerdere zonneveld-projecten in de pijplijn", aldus Spil. "En ook voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van grote gebouwen liggen we op koers.” Dat betekent dat Rivierenland voor 2030 in totaal 191 hectare zon op dak heeft gerealiseerd.
Verduurzaming is niet meer alleen voor mensen met geitenwollen sokken
Erika Spil, wethouder gemeente Tiel voorzitter RES-stuurgroep

Aquathermie uit de Waal

Net als de rest van het land willen ze in de fruitdelta uiteindelijk hun huizen en gebouwen duurzaam verwarmen. Dat betekent in het kort gezegd 'van het gas af'. Daarvoor kijken ze hoopvol naar innovatieve technieken die op dit moment worden onderzocht. Een daarvan is 'aquathermie'. Daarmee wordt warmte gewonnen uit oppervlakte, drink- of afvalwater.
In Enspijk loopt er momenteel een proef met aquathermie uit de Linge. Maar in Tiel hebben ze de Waal en daarmee willen ze flink opschalen. "Tiel staat ingeschreven voor een grote landelijke pilot met aquathermie. Ik hoop daar later dit jaar meer over te kunnen melden", aldus de wethouder.
De mentaliteit in de samenleving is volgens Spil de laatste twee jaar sterk verandert. “Verduurzaming is niet meer alleen voor mensen met geitenwollen sokken. Steeds meer mensen beseffen dat er echt iets moet gebeuren om de energietransitie te versnellen. We zien dat bedrijven in onze regio steeds beter samenwerken in het afstemmen van hun energiebehoefte."
In Rivierenland willen ze alle inwoners betrekken bij de verduurzaming. "In Tiel helpen we mensen daarbij met energiecoaches die advies geven. Maar we hebben ook fix-projecten waarmee we huizen met een paar ingrepen beter isoleren. Op die manier proberen we energiearmoede tegen te gaan en hopen we onze RES-doelstellingen te halen. Het kan nog steeds, maar dan moeten we alles doen wat haalbaar is."
In 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Daarin is afgesproken dat de CO2-uitstoot sterk wordt verminderd: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar én hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. In een Regionale Energie Strategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.