Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Asielzoeker Elvis mag langer werken van de rechter

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Asielzoeker Elvis uit Harderwijk mag meer werken. De rechtbank in Arnhem stelt de man uit Nigeria dinsdag in het gelijk. Elvis was naar de rechter gestapt omdat zijn werkgever van het UWV geen nieuwe werkvergunning voor hem kreeg.
Elvis vluchtte drie jaar geleden uit Nigeria met zijn vriendin en woont nu in het asielzoekerscentrum in Harderwijk. Hij vond werk in een slachterij in de buurt en wilde na afloop van het contract aan het werk blijven.
De Arnhemse rechtbank heeft nu beslist dat het UWV niet langer een werkvergunning mag weigeren.
In de rechtbank beriep de uitkeringsinstantie zich eerder op de zogenoemde Wet arbeid vreemdelingen. Die bepaalt onder meer dat asielzoekers niet meer dan 24 van de 52 weken per jaar mogen werken. De wet schrijft die termijn voor om te voorkomen dat asielzoekers langer aan het werk gaan. Hiermee zou dan een signaal kunnen worden gegeven dat een permanente verblijfsvergunning in het verschiet ligt.

Wet in strijd met Europa

De huidige wetgeving is in tegenspraak met Europese wetgeving. Die schrijft voor dat asielzoekers toegang tot de arbeidsmarkt moeten hebben. Volgens de Europese Unie maakt dat integratie juist makkelijker en leidt het ertoe dat asielzoekers zelfvoorzienender worden.
Elvis werd in zijn zaak bijgestaan door Maarten van Panhuis. Hij is initiatiefnemer van het maatschappelijke project RefugeeConnect en helpt als werkgever asielzoekers en statushouders aan werk.

'Als ik werk krijg ik energie'

Beiden voerden eerder bij de Arnhemse rechtbank aan dat voor Oekraïners die naar Nederland vluchten een uitzondering op de wet wordt gemaakt. Zo'n onderscheid is in strijd met de Nederlandse wet die gelijke behandeling verplicht, vinden zij.
In 2021 en in 2022 werkte de Nigeriaanse vluchteling het maximum van 24 weken, maar hij wil meer werken. "Als ik werk krijg ik energie, het is fijn om onder de mensen te zijn."
Elvis stelt dat het werk goed is voor zijn integratie. Een deel van zijn verdiende geld moest hij afdragen, voor kost- en inwoning in het asielzoekerscentrum. "Het voelde nuttig om zo wat bij te dragen aan Nederland", zei hij eerder tegen de NOS.
Elvis en Van Panhuis hopen dat de uitspraak een precedent schept voor alle werkende asielzoekers.