Gelderse Vallei

Koningsdag soms karig door tekort aan vrijwilligers

Vrijwilligers voor Koningsdag zijn lastig te vinden.
Vrijwilligers voor Koningsdag zijn lastig te vinden. © RTV Nunspeet
BARNEVELD - Het is een jaarlijks terugkerend verhaal; tal van oranjeverenigingen in Gelderland zijn in aanloop naar Koningsdag druk bezig vrijwilligers te werven voor met name de kinderactiviteiten. Soms lukt dat, al dan niet ternauwernood. Maar het mislukt ook wel eens, zoals in Barneveld. Daarom zijn daar donderdag geen kinderspelen.
Al jaren is het voor oranjeverenigingen een enorme zoektocht om mensen te vinden die bijvoorbeeld springkussens in de gaten houden. Per springkussen zijn er soms wel vier volwassenen nodig. Maar dat is niet het enige. Ook voor het bestuur van oranjeverenigingen zijn vrijwilligers nodig en daar is ook in sommige plaatsen een gebrek aan. In Barneveld legde het bestuur van de Oranjestichting vorig jaar zomer de taken neer, omdat er geen aanwas meer was. En het bestuur vond het na al die jaren wel welletjes.

Doorstart

Uiteindelijk maakte de Oranjestichting in december van het vorig jaar een doorstart met een nieuw, enthousiast bestuur, maar dat liep ook weer tegen dat vrijwilligerstekort op Koningsdag aan. En dus zijn er dit jaar geen kinderspelen en is Koningsdag in Barneveld heel karig, aldus de nieuwe stichtingsvoorzitter Bas Ravelli. De springkussens konden nog afbesteld worden.
Niet alleen in Barneveld is het tekort aan vrijwilligers een issue. Op meer plaatsen speelt dat. In Tiel is voorzitter Wim van Oort van de oranjevereniging lang op zoek geweest naar vrijwilligers, maar net op tijd is hij er in geslaagd om voldoende mensen voor de kinderactiviteiten te vinden. En in Hoevelaken kan maar beperkt gesprongen worden als zich niet meer vrijwilligers melden.

Risico voor organisatie

Die grote vraag naar vrijwilligers op Koningsdag heeft ermee te maken dat er geen overheidstoezicht meer is, zegt voorzitter Pieter Verhoeve van de Koninklijke Nederlandse Bond van Oranjeverenigingen: "En dus wordt elk risico op de organisatoren afgewenteld. Als ergens in het land een kind van een springkussen afvalt, moeten er prompt in het hele land meer vrijwilligers toezicht houden."