Rijk van Nijmegen

Ook moeder van overleden baby Dishaïro strafrechtelijk vervolgd

Ter illustratie.
Ter illustratie. © Pxhere / bewerking Omroep Gelderland
BEUNINGEN - De moeder van de overleden baby Dishaïro uit Beuningen wordt ook strafrechtelijk vervolgd. Dat bleek deze dinsdag in de rechtbank in Arnhem. Zijn vader werd al verdacht van moord op zijn zoontje, bij wie onder meer 24 botbreuken werden geconstateerd.
Het OM verdenkt de 25-jarige Aleksandra F. van het “in hulpeloze toestand brengen en laten” van het pasgeboren jongetje. Hij stierf toen hij 2,5 maand oud was. Het kindje werd op 1 november vorig jaar met ernstig letsel binnengebracht in een ziekenhuis in Nijmegen en overleed een dag later.
Zowel zijn vader als zijn moeder werd destijds opgepakt door de politie, maar de moeder werd al snel na de aanhouding vrijgelaten. Ze bleef wel verdachte. De officier van justitie ziet nu voldoende reden om ook de moeder van Dishaïro te vervolgen.

Verdachte ontkent

De vader van de baby, de 25-jarige Sidney A., zit sinds het overlijden van zijn zoontje vast in de penitentiaire inrichting in Arnhem. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij zijn zoontje. A. zelf ontkent iets te maken te hebben met de dood van Dishaïro.
Hij wordt daarnaast nog verdacht van mishandeling van de nu ook vervolgde moeder van het jongetje. Aleksandra en hij zijn ook nog steeds bij elkaar. Ze zoekt hem regelmatig op in de gevangenis. De twee zouden graag weer samen in één huis wonen.

Voorlopige vrijlating

De advocaat van A., Nico Maatje, vraagt namens zijn cliënt om vrijlating uit de gevangenis in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die is waarschijnlijk pas ergens begin 2024. De advocaat lijkt dat eerlijk, omdat ook Aleksandra de behandeling zaak in vrijheid kan afwachten en er nog veel vragen zijn en daarmee nog niet is bewezen dat zijn cliënt Dishaïro heeft gedood.
De Officier van Justitie maakte daar dinsdag ernstig bezwaar tegen. “Want Dishaïro is aan ernstig hersenletsel overleden”, motiveerde die. “Er is geen medische oorzaak vastgesteld. Er is ook geen andere oorzaak vastgesteld zoals een ongeval of een val van grote hoogte. De verdachte was alleen, die middag en die ochtend.”
Het OM houdt hem daarom verantwoordelijk voor het letsel dat het jongetje opliep. “De verdenking is zwaar. We hebben het over moord. Uit het dossier blijkt dat is vastgesteld dat Dishaïro 24 breuken had. Oude en nieuwe. Dat betekent dat Dishaïro langere tijd is mishandeld.”
Uit het dossier blijkt ook dat Aleksandra zegt door A. te zijn mishandeld. Er zijn ook geluidsopnamen. “Het is ijzingwekkend wat je daarin hoort. Daarin hoor je Dishaïro heel hard gillen.”

'Geen huisje weltevree'

“Dat het geen huisje weltevree is geweest, dat is wel duidelijk”, reageerde advocaat Maatje daarop. “Maar dat wil nog niet zeggen dat mijnheer die verwijten gemaakt kan worden waar de officier van justitie het over heeft.” Wat hem betreft zou zijn cliënt daarom het voordeel van de twijfel moeten krijgen.
De rechtbank besloot uiteindelijk dat Sydney A. in voorlopige hechtenis moet blijven. De ernst van de feiten is volgens de rechtbank zo heftig dat er hele zware redenen moeten zijn om tot vrijlating te komen. Dan moet het persoonlijk belang zwaarder wegen dan dat van de maatschappij. Het persoonlijk belang om graag weer samen met Aleksandra in één huis te wonen vindt de rechtbank onvoldoende zwaarwegend.
A. zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, om te kunnen beoordelen wat er in zijn hoofd omgaat. Mogelijk wordt ook Aleksandra daar geobserveerd, al dan niet samen met A.. De volgende zitting staat gepland voor 27 juni.