Arnhem en omstreken / Achterhoek

Twintiger maakt hoogbejaarden met slinkse 'cadeaubon-truc' geld afhandig

Met de gestolen bankpassen nam de nepbezorger geld op van de rekening van de slachtoffers.
Met de gestolen bankpassen nam de nepbezorger geld op van de rekening van de slachtoffers. © ANP
ARNHEM - Doelbewust naar ouderen toe gaan om ze op een slinkse wijze te beroven van hun bankpas en pincode. Een 25-jarige man uit Amsterdam gaf dinsdag in de rechtbank toe dat hij dat onder meer in Barneveld en Doetinchem deed. Vervolgens trok hij met de gestolen pinpassen hun rekeningen leeg.
Het is niet voor het eerst dat de 25-jarige Amsterdammer voor oplichting in de rechtbank moet verschijnen. Momenteel zit hij een gevangenisstraf van twee jaar uit voor soortgelijke praktijken in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag dat er nog drie maanden cel bovenop die straf komt.

In opdracht van iemand anders

De oplichting had grote impact op de drie slachtoffers, zegt de officier van justitie. "Kwetsbare ouderen werden als gemakkelijke prooi gezien. De slachtoffers zijn financieel benadeeld, maar ook enorm geschrokken. Het heeft hun vertrouwen in de medemens geschaad."
De jonge Amsterdammer zegt dat hij via sociale media inging op een oproep om geld 'bij te verdienen'. Iemand, wie dat is wil de verdachte niet zeggen, belde volgens de twintiger naar de slachtoffers en vertelde hen dat er een postbezorger met een cadeaubon langs zou komen.
De verdachte ging vervolgens als zogenaamde PostNL-bezorger bij ze langs. Om het pakketje in ontvangst te nemen, moesten de ouderen 1 euro betalen. Hij hielp de slachtoffers met het intoetsen van hun pincode en verwisselde vervolgens hun bankpas voor een neppe kaart. Daarna pinde hij bedragen van 500 tot 2000 euro.

Slachtoffers hebben geld terug

Wist u dat u bij ouderen aan de deur zou komen, vroeg de rechter aan de verdachte. “Ja”, was zijn antwoord. Waarom? “Ze zijn kwetsbaar”, antwoordt hij. “Ik word er behoorlijk chagrijnig van als je op die manier oude mensen pakt”, zegt de rechter.
De verdachte zegt dat hij onder invloed van lachgas, waar hij aan verslaafd is, de feiten heeft gepleegd. Hij wil nu schoon schip maken. "Van binnen heb ik echt spijt, zoals ik eerder heb gezegd, het is niet normaal om geld af te nemen van mensen."
Toch ziet de rechter weinig emotie. "Behalve als u het heeft over uw vader, dat doet u wel wat."
“Ik heb gelukkig weer contact met mijn vader, hij heeft altijd voor me gezorgd, ik heb hem veel onrecht aan gedaan", zegt de verdachte. Onder invloed van lachgas reed de Amsterdammer in de dienstauto van zijn vader een pizzakoerier aan, waardoor zijn vader zijn baan verloor.
De geldbedragen die hij afhandig maakte van de ouderen zijn door de banken inmiddels terugbetaald.

Groter netwerk

De rechter vraagt de Amsterdammer meerdere keren van wie hij de neppe bankpassen kreeg, wie hem naar de huizen van de slachtoffers vervoerde en aan wie hij het geld heeft gegeven. Maar als het daarover gaat, houdt de 25-jarige zijn lippen stijf op elkaar.
“Ik zit al genoeg in de problemen, vanwege veiligheid wil ik niks zeggen.” Wat vindt hij ervan dat 'zij' dan buiten schot blijven, wil de rechter weten. “Erg", zegt de verdachte, maar meer woorden maakt hij er niet aan vuil. Zijn advocaat, die zijn eigen moeder van bijna 100 jaar regelmatig waarschuwt voor oplichters, noemt het ook misselijkmakend wat zijn cliënt heeft gedaan. Toch vindt hij dat hij al genoeg is gestraft. "Ik vind dat de resocialisatie zo snel mogelijk moet beginnen."
De rechter adviseert de Amsterdammer om van de drugs af te blijven. "Dat lachgas, dat maakt je hele brein kapot." In 2020 kickte de verdachte in de gevangenis succesvol af. "Als u vastzit knapt u op, misschien is het wel goed dat u een keer een tijdje vastzit."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.