Achterhoek

Een wolf in de tuin, moeten we ons zorgen maken?

Wat gebeurt er met de wolven in Gelderland?
Wat gebeurt er met de wolven in Gelderland? © Rain Carnation via Pixabay
DOETINCHEM - Een angstige, schuchtere wolf die op zoek was naar rust en een bekende omgeving. Dat tafereel was maandag te zien in Doetinchem, waar een wolf verdwaalde in de bewoonde wereld en even geen uitweg meer wist. Uiteindelijk viel hij in slaap in een achtertuin.
Dierenarts Henk Luten werd er uiteindelijk bij geroepen om het beest weer naar zijn eigen omgeving te brengen. "Wat ik aantrof was een wolf helemaal weggekropen, angstig en klaarwakker. We hebben hem verdoofd, zodat hij weer uitgezet kon worden in een vrije wildbaan", zegt Luten.

Geen gevaarlijke situatie

De dierenarts zegt dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met een wolf die verdwaalt in de bewoonde wereld. "Maar dat is geen gevaarlijke situatie", aldus Luten. "Een wolf heeft geen enkel belang om een mens aan te vallen. Het ziet de mens niet als prooi. Ook bij een zandbak waar kinderen spelen, zal hij het liefst uit de buurt blijven. Mocht je een wolf tegenkomen, dan moet je niets doen, dan zal hij gewoon weer verder gaan."

Vallende kokosnoten gevaarlijker

Ook volgens ecoloog en wolvenkenner Glenn Lelieveld zijn er nauwelijks gewonden op de wereld door aanvallen van wolven. "Er zijn meer gewonden door vallende kokosnoten dan door bijtende wolven", geeft hij aan. Ter vergelijking: door vallende kokosnoten vallen er 130 gewonden per jaar.
Lelieveld: "De wolf is een roedeldier en als hij verdwaald is, dan voelt hij zich alleen en weet hij even niet hoe hij het heeft, hij zal zich terugtrekken. In de beeldvorming van mensen is door de geschiedenis de wolf als slecht en gevaarlijk weggezet, in de beeldvorming van andere culturen wordt veel meer samen opgetrokken met de wolf. Dat is echt een verschil in beleving. De wolf zal je niet zomaar aanvallen."