Noord-Veluwe

Deuren in Putten nog open om onbekende stof en 'mestlucht'

Brandweer verwijdert gevaarlijke stof in Putten
Brandweer verwijdert gevaarlijke stof in Putten © Persbureau Heitink
PUTTEN - De deuren van de woning in Putten waar dit weekend een onbekende stof naar binnen is gegooid, stonden ook maandag nog tegen elkaar open. Een onbekende stof werd door de brievenbus van de getroffen woning gegooid. Die stof werd ook op een auto aangetroffen. In de buurt is het incident nog het gesprek van de dag, maar praten met de media willen de betrokkenen niet of nauwelijks.
De bewoners van de woning aan de Bouwmeestersgoed zijn tijdelijk vertrokken naar een woning in de buurt, waar de stof ook werd gevonden. In de wijde omgeving werd de geur geroken. In totaal werden zeven mensen onwel door de stof. Volgens de politie gaat het nu met iedereen weer goed.
Een directe buurman van het pand had ook maandag nog plastic rond zijn luchtinlaat bij de keuken zitten, aangebracht om de lucht van niet verder naar binnen te laten komen. Hij heeft ook een camera op zijn woning zitten. De politie was al langs geweest om de beelden op te vragen. Zelf had hij niets gezien op de beelden van zaterdag op zondag. Er zijn meer huizen in de straat waar camera's op de gevel zitten, ook daar is politie langs geweest.

Mestlucht

De politie kon ook maandag nog niet zeggen wat voor stof het is waarvan de mensen in Putten onwel werden. Buurtbewoners spraken van een mestlucht. Een buurtbewoonster vertelt dat toen ze alle brandweermensen zondag zag ze maar naar binnen is gegaan en alles van achter het raam is blijven bekijken. Een andere buurtbewoonster ging zondag eerst nog uit van een incident met een gaslek omdat ze brandweermensen met gasmaskers zag. Later bleek het dus om iets anders te gaan.
De buurtbewoonster vindt het een vreemd incident. Bouwmeestersgoed is volgens haar geen doorgaande straat. Als je de buurt niet kent is het zelfs even zoeken in deze nieuwbouwwijk naar het adres.
Gezien de omstandigheden gaat de politie dan ook uit van kwade opzet. Het onderzoek loopt nog. De politie deed in verband daarmee al een oproep aan mensen in de omgeving om beveiligingsbeelden die tussen 03.00 en 04.00 uur zondagnacht zijn gemaakt.