Gelderse Vallei

Edenaar hoort 2 jaar cel eisen voor verkoop knutselvuurwerk

De man had thuis bijna 500 kilo zwaar vuurwerk opgeslagen.
De man had thuis bijna 500 kilo zwaar vuurwerk opgeslagen. © Omroep Gelderland
ZWOLLE - Een 59-jarige Edenaar hoorde maandag voor de rechtbank in Zwolle 2 jaar celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. De man wordt ervan verdacht illegaal vuurwerk te hebben verkocht en in zijn woning te hebben opgeslagen. De politie vond bij hem thuis bijna 500 kilo illegaal vuurwerk.
De Edenaar liep tegen de lamp, toen een 14-jarige jongen uit Vaassen, die bij hem illegaal vuurwerk zou hebben gekocht, bij het afsteken zwaargewond raakte. De jongen kreeg bij zijn bestelling illegaal vuurwerk als cadeautje ook een zogeheten Bodenblitz mee. Hier had de Edenaar zelf een lont aan geknutseld, omdat dat vuurwerk normaliter elektronisch wordt ontstoken. Toen de jongen de bodenblitz afstak, verloor hij door de explosie een vingertopje en liep hij gehoorschade op. Diverse keren moest hij het ziekenhuis bezoeken.
"Wat bezielt u om aan zo'n jonge jongen zulk zwaar vuurwerk te verkopen?", vroeg de officier van justitie aan de verdachte. "Het is een kind. U kunt het aan hem afzien dat hij zo jong is."
"Het was stom," antwoordde de verdachte. "Het is heel ernstig en dom van mezelf. Het was niet opzettelijk. Heel stom van mezelf."

Ermee opgegroeid

De verdachte bekende dus dat hij de 14-jarige jongen vuurwerk verkocht. Maar hij bestreed een echte handelaar in zwaar illegaal vuurwerk te zijn. "Het is een zwaar uit de hand gelopen verzamelhobby. Ik kwam steeds meer in de verleiding om vuurwerk te kopen. Voorkeur ging uit naar grote zware potten. Je hoeft dat maar een keer aan te sluiten en iedereen kan genieten. In de Aziatische cultuur wil je zo alle boze geesten verdrijven. Ik ben ermee opgegroeid."

'Wat zou ontploffing met uw buurt gedaan hebben?'

De politie vond de bijna 500 kilo zwaar illegaal vuurwerk op de zolder en de woonkamer van de verdachte. Hij kocht het spul in twee jaar tijd. "Gezien uw leeftijd hebt toch de vuurwerkramp in Enschede meegemaakt", hield een van de rechters de verdachte voor. "Wat zou dit met uw buurt gedaan hebben bij ontploffing?", vroeg de rechter hem. De verdachte antwoordde: "Verschrikkelijk, de ramp was niet te overzien geweest."
De verdachte zei dat hij zijn hobby bekostigde door minder zwaar vuurwerk te verkopen om het zware spul aan te kunnen schaffen. Daarbij jaagde hij er zelfs de erfenis van zijn overleden ouders erdoorheen. "Daar schaam ik me heel diep voor. Ik heb ook zelf verkocht, maar niet dat grote spul. Het kleine spul. Het zit hem in de financiering. Klein spul verkopen om groot te kunnen kopen."
"Ik vind in dit geval een gevangenisstraf geboden," zei de officier van justitie in de rechtbank. "De handel is veel groter geweest dan sporadisch verkopen van vuurwerk." De advocaat vindt deze strafeis veel te hoog. Hij vindt een geheel voorwaardelijke celstraf van een jaar en taakstraf van 240 uur op zijn plaats.
De verdachte zelf zei tegen de rechter dat hij nu genoeg heeft van vuurwerk: "Van mij mag er een Europees vuurwerkverbod komen. Het illegale vuurwerk komt nu gewoon te makkelijk Nederland binnen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.