Stedendriehoek

Zanger van Rowwen Hèze brengt ode aan opa bij herdenking Loenen

herdenking op Ereveld Loenen in 2022
herdenking op Ereveld Loenen in 2022 © Omroep Gelderland
LOENEN - Zanger Jack Poels van de Limburgse band Rowwen Hèze draagt op 4 mei op het Nationaal Ereveld in Loenen een zelfgemaakt lied voor, speciaal voor zijn opa, verzetsstrijder Jacob Poels.
Op het ereveld in Loenen rusten burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna om het leven zijn gekomen. Daar ligt ook de opa van zanger Jack Poels: verzetsstrijder Jacob Poels. Op 4 mei zal Jack bij de herdenking de originele Limburgse tekst van het nummer De Zwarte Plak uit 1993 voordragen.

Verzetsechtpaar Poels

Sinds de jaren veertig lagen Jacob en Johanna Poels begraven op het kerkhof van America. Zij zijn later herbegraven op de erebegraafplaats Loenen. Dat gebeurde ruim tien jaar geleden op verzoek van de kleinkinderen. Het echtpaar Poels ving tijdens de Tweede Wereldoorlog joden, onderduikers en krijgsgevangenen op in hun boerderij de Zwarte Plak bij America. Daarover is te lezen op de site van de Oorlogsgravenstichting.

Zonder beperkingen

De herdenking in Loenen is voor het eerst weer helemaal zonder coronabeperkingen georganiseerd, aldus een woordvoerster van de Oorlogsgravenstichting. Uit de coronatijd is wel overgebleven dat kinderen voorafgaand aan de herdenking op elk graf een bloem leggen. Dat gebeurt dit jaar op 3 mei.
De herdenking heeft zoals altijd plaats in de middag van 4 mei. In de ochtend is er een oecumenische kerkdienst in de aula op het ereveld. De bijeenkomst eindigt met een minuut stilte en kransleggingen. De herdenking is opnieuw rechtstreeks te volgen via de website van de Oorlogsgravenstichting of sociale media.
Omroep Gelderland zal de herdenking zoals gebruikelijk live uitzenden.