Rijk van Nijmegen

Agressie en 'vervelende' toestanden bij Russische tank in Groesbeek

De Russische tank bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
De Russische tank bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © ANP
GROESBEEK - Een Russische tank staat op het terrein voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Die is daar neergezet als steunbetuiging aan Oekraïne. Maar dit weekeinde liep het uit de hand en moest de politie komen. Aanleiding waren Russische vlaggetjes die bij de tank waren geplaatst.
"Dat kun je wel zeggen", zo reageert Wiel Lenders, directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek op het verhaal dat er afgelopen weekeinde 'gedoe' was op de parkeerplaats voor zijn museum. En op de vraag of hij die tank dan niet beter weg kan laten halen: "Never. Nooit niet. We wijken niet onder de druk van agressie."

Russische tank is geen monument

Voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat sinds een maand een Russische tank. Die staat daar als stille getuige van de oorlog in Oekraïne. De zwaar beschadigde Russische T-72B tank moet mensen herinneren aan de voortdurende oorlog. Het gevaarte stond eerder eerder in Warschau, Praag en Berlijn.
De tank staat er als steunbetuiging aan Oekraïne, als een statement tegen Poetin. Maar het komt nu al geregeld voor dat daar door mensen Russische vlaggetjes en bloemen op worden gelegd, zo vertelt Lenders: "We zien dan al op social media dat er toe opgeroepen wordt."
Maar zondag ontstond daar een vervelende situatie toen iemand die bloemen en Russische vlaggetjes bij de tank weghaalde, zo vertelt een ooggetuige aan Omroep Gelderland. Mogelijk probeerden anderen te verhinderen dat de bloemen en vlaggen werden weggehaald.
Lenders: "Toen hebben wij de politie gebeld, want wij willen geen agressie op ons terrein." Het komt volgens de museumdirecteur vaker voor dat er Russische vlaggetjes of bloemen worden gelegd. "Maar die halen onze medewerkers dan consequent op een geschikt moment weg. Zij zijn daarvoor goed geïnstrueerd. Wij beschouwen de tank als een historisch object, en we willen het niet laten uitgroeien tot een monument of gedenkplaats wordt. Er hoeven dus ook geen bloemen gelegd te worden."

De Russische T-72B tank was eerder te zien in Berlijn en zorgde ook daar voor gedoe. Het oorlogstuig werd bedolven onder rode rozen, vermoedelijk door in Duitsland wonende Russen. Dat maakte Oekraïners woest, waarop de tank al na vier dagen weer weer uit de Duitse hoofdstad verdween, om verdere spanningen te voorkomen.

Discussie welkom, agressie niet

Directeur Lenders is duidelijk als hij vertelt waarom hij het op zich juist goed vindt dat die tank iets losmaakt: "Die tank is daar neergezet voor het debat en de discussie. We willen dat juist hebben. Maar we willen geen agressieve toestanden."
Een paar weken eerder was de tank ook al doelwit, toen van vandalisme. Onbekenden kladden toen een Z op de tank, het teken dat het Russische leger op het eigen oorlogsmaterieel schilderde tijdens de inval in Oekraïne. "Maar dat is daarna niet meer voorgekomen", aldus Lenders. De tank blijft zeker tot het einde van dit jaar staan.
Volgens de politie was er een verhitte discussie, maar zijn er geen strafbare feiten gepleegd. "Het is nu eenmaal zo dat je voor- en tegenstanders hebt en dat moet gewoon naast elkaar kunnen bestaan, maar het mag natuurlijk niet uitlopen op vervelende/strafbare situaties. We zijn extra alert rond deze locatie, staan in goed contact met het museum en we rijden er geregeld langs tijdens de surveillance."