Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Scientist Rebellion blinddoekt beelden in Gelderland

Ook het Wasvrouwtje is geblinddoekt
Ook het Wasvrouwtje is geblinddoekt © Omroep Gelderland
BEEK-UBBERGEN - Klimaatactivisten van 'Scientist Rebellion' hebben zondagochtend in Nijmegen en Beek-Ubbergen 25 hoofden van 19 beelden geblinddoekt. Ook werd in Arnhem het standbeeld van Nobelprijswinnaar Lorentz geblinddoekt.
De actie maakt deel uit van Statue Sunday, en is de laatste van een reeks zondagen. Met deze wereldwijde actie eisen de actievoerders dat de overheid niet langer de ogen sluit voor de klimaatcrisis. Het blinddoeken van standbeelden van bestuurders en wetenschappers is zowel ludiek als serieus, zegt de organisatie: “De wetenschappers en bestuurders van toen kunnen niet langer aanzien hoe er tegenwoordig met wetenschappelijke conclusies wordt omgegaan”.
"We eisen dat politici hun ogen openen voor de klimaatcrisis. "Luister naar de wetenschap en doe wat nodig is," aldus de actievoerders. “Lorentz besefte heel goed dat hij voortbouwde op het werk van zijn voorgangers. Maar onze huidige leiders luisteren helemaal niet naar de beschikbare wetenschappelijke kennis. Zij doen alsof wetenschappelijke inzichten een politieke keuze zijn."
Scientist Rebellion is een aan Extinction Rebellion gerelateerde internationale groep wetenschappers die zich inzet vóór klimaatrechtvaardigheid en tegen vernietiging van het milieu. Als zusterorganisatie van Extinction Rebellion nemen deze academici ook deel aan acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en trainen zich in geweldloos verzet."
Kijk hier naar het geblinddoekte Wasvrouwtje in Beek
Activisten blinddoeken standbeelden
De afgelopen weken blinddoekten de klimaatactivisten op zondagen al tientallen standbeelden door het hele land. Zo kreeg 9 april al in de Achterhoek het beeld van Albert Mol een blinddoek voor, evenals het beeld De Hooiplukker in Lochem en het beeld van het Meisje in de Stormramp in Borculo.
'Beter dan schilderijen besmeuren'
Deze zondag sloegen de activisten ook toe in Beek-Ubbergen bij het standbeeld Het Wasvrouwtje. "Ik zag eerst niet dat ze een blindoek voor heeft," zegt een man die zijn hondje uitlaat. "Maar ik vind dit wel een ludieke actie. Beter in ieder geval dan schilderijen besmeuren met soep of autowegen bezetten."
In Nijmegen werden deze zondag onder andere het standbeeld De Blauwe Diender bij het poltiebureau, De wachteres op de Waalkade en De dame met de Stola aan de Nassausingel geblindoekt. Bij de standbeelden staat een bord dat de bedoeling van de actie moet duidelijk maken. "Stop greenwashing. Dit is een klimaat noodtoestand," valt er onder meer te lezen. Inmiddels zijn bij veel standbeelden de blinddoeken weer verwijderd.
Het standbeeld van Lorentz in Arnhem, geblinddoekt.
Het standbeeld van Lorentz in Arnhem, geblinddoekt. © Scientist Rebellion